11.01.2017 Beograd

Radić: Mala je šansa za ponovo formiranje Vojske Republike Srpske

Radić: Mala je šansa za ponovo formiranje Vojske Republike Srpske Foto: Beta / FAH
Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je mogućnost da ponovo bude formirana Vojska Republike Srpske (VRS) veoma mala jer predsednik RS Milorad Dodik nema mogućnost da iz Oružanih snaga BiH izuzme srpski element dok bi svako jačanje policije RS privuklo pažnju i bilo prepoznato kao postupak protiv mira i bezbednosti.

"Visok je sada nivo tenzije koja se stvara u medijima ali u praksi Dodik ima malo manevarskog prostora. Ne može da izuzme ono što je nekada bila VRS iz Oružanih snaga BiH, a jačanje policije bi bilo prepoznato kao čin protiv mira i bezbednosti. Jedino što možemo da konstatujemo jeste da je na paradi u Banjaluci viđen prvi signal promene odnosa prema policiji, kada su njeni pripadnici nosili novo oružje koje je tek stiglo iz Brazila", rekao je Radić agenciji Beta.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je juče u Brčkom mogućnost da RS raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH i ponovo formira vlastitu vojsku.

"Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se RS isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH", rekao je Dodik.

Radić je rekao da bi to bilo veoma teško jer iza tog sporazuma stoje dominantne države Zapada, koje su smanjenjem broja oružanih snaga te zemlje i radikalnim smanjenjem količine naoružanja u rezervi, želele da umanje i potencijale za nove sukobe.

"Praksa je, međutim, pokazala da nije dovoljno imati političku ideju jer je u BiH očigledno da jedan narod - srpski, ne prepoznaje sebe u takvoj tvorevini. I sada je pitanje da li u korist mira NATO može da traži dodatne ustupke ili se vraćamo na idealističke procene da država zaista treba da bude odraz potreba jednog naroda. I šta se dešava kada jedan narod kaže da to ne želi?", rekao je Radić.

On je dodao da je nedavna proslava 9. januara - Dana RS, pokazala da u praksi jedan konstitutivni narod ima realnu prednostu u odnosnu na druga dva, iako su Oružane snage BiH zamišljene na potpuno drugi način.

"I zbog toga Dodik može da pokaže prstom na Oružane snage BiH i kaže: 'Kao što vidite, ta vojska nije naša'. Iako je prisustvo počasnog voda donekle ublažilo tu situaciju, dovoljno je opipljiva ta distanca", rekao je Radić.

Radić je dodao da bi, u slučaju da "stvari krenu naopako" jedino svrsishodno rešenje bilo stvarati nove oružane snage na bazi policije RS, ali da to ne bi bilo pametno raditi bez preke potrebe jer bi bilo kakvo istupanje iz mehanizma integrisane vojske stvorilo ambijent otvorenog sukoba za koji bi bili optuženi Srbi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • AFP: Kada Donald Tramp izmišlja napade u Švedskoj AFP: Kada Donald Tramp izmišlja napade u Švedskoj

  Američki predsednik Donald Tramp ostavio je danas Švedsku zbunjenu posle govora u kojem je pominjao izbegličku krizu, nesigurnost u svetu, ali i napad u toj skandinavskoj zemlji koji se nije ni dogodio.

 • Velika četvorka EU razmatriće odnose sa SAD i Rusijom Velika četvorka EU razmatriće odnose sa SAD i Rusijom

  Vođi Francuske, Nemačke, Italije i španije sastaće se 6.marta u Versaju da bi razmotrili "zaoštravanje u odnosima s Rusijom Vladimira Putina i Amerikom Donalda Trampa", piše francuski list Žurnal di dimanš, naglašavajući da evropski partneri još nisu u stanju da sagledaju kakva će biti Trampova politika prema Evropi.

 • Novi bilans: U eksploziji u Somaliji stradale 34 osobe Novi bilans: U eksploziji u Somaliji stradale 34 osobe

  Vlasti Somalije saopštile su večeras da su 34 osobe poginule u eksploziji na pijaci u zapadnom delu Mogadiša koju je posetio novi predsednik Muhamed Abdulahi Muhamed nudeći nagradu od 100.000 dolara za informaije o napadačima.

 • Parlament RS u utorak o reviziji presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije Parlament RS u utorak o reviziji presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije

  Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi u utorak da raspravlja o odluci bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbe BiH protiv Srbije, ali i o položaju Republike Srpske u BiH.

 • Tužilac: Određeni ruski državni organi umešani u pokušaj terorizma Tužilac: Određeni ruski državni organi umešani u pokušaj terorizma

  Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je večeras da su određene državne strukture Rusije umešane u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, s ciljem da spreče njen ulazak u NATO. Katnić je u intervjuu podgoričkom radiju Antena M kazao da Tužilaštvo ima dokaze za sumnje o umešanosti pojedinih ruskih "državnih organa na određenom nivou", te da je na Rusiji da ispita o kojim se strukturama radi i da pokrene krivicni postupak za ovakva nedela.

 • U BIH razmena optužbi zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije U BIH razmena optužbi zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije

  Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je danas da je Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo u kojem je naveo da osoba koja eventualno podnese zahtev za reviziju oslobađajuće presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije, nema za to legitimitet institucija BiH.

 • Renci podneo ostavku sa funkcije lidera stranke u Italiji Renci podneo ostavku sa funkcije lidera stranke u Italiji

  Bivši italijanski premijer Mateo Renci podneo je danas ostavku na funkciju lidera Demokratske stranke u nadi da će biti ponovo izabran na tu dužnost, preneli su mediji u Italijj

 • U Gruziji protest za nezavisnost opozicione televizije U Gruziji protest za nezavisnost opozicione televizije

  Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Tbilisiju optužujući vladu da želi da preuzme kontrolu nad popularnom opozicionom televizijom, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

 • Netanjahu: Novi dan u odnosima sa SAD je dobar dan Netanjahu: Novi dan u odnosima sa SAD je dobar dan

  Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se dogovorio sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o osnivanju tima koji će preispitati izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Preporuke prijatelja
Sajam turizma
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side