Putin: Zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda (FOTO)
09.05.2015 | 10:12h ► 19:38h Moskva

Putin: Zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda (FOTO)

Putin: Zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda (FOTO) Foto: AP
Na moskovskom Crvenom trgu danas je održana najveća u istoriji Parada pobednika, povodom 70. godišnjice od oslobođenja od fašizma, a vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio da danas silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda.

Zadatak Rusije je i da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu. Samo tada mi ćemo obezbediti mir na planeti, poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.

Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, Putin je predstavio i Gardijsku brigade Vojske Srbije koja je prodefilovala, rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

To je, kako je rekao, bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i dedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolobljivi patriotizam."Borili su se za svaku ulicu, za svaku kuću", rekao je Putin, dodavši da je ova parada i znak sećanja na one koji su poginuli u Kursku i na Dnjepru, one koji su umrli od gladi, za one koji su skončali u logorima.

"Mi im se klanjamo kao sinovima, muževima, braći, sestrama, rođacima, prijateljima… Sećamo se svih koji se nisu vratili iz rata, svih koji nisu sa nama", poručio je predsednik Rusije i zatražio da im se oda počast minutom ćutanja.

Nakon raporta ministra odbrane i generala ruske armije Sergeja Šojgua, koji je Putinu rekao da su jedinice spremne za paradu, predsednik Rusije se obratio građanima Ruske Federacije, veteranima i gostima, vojnicima, mornarima i oficirima, kao i generalima i admiralima…

"Čestitam vam 70. godišnjicu pobede u velikom otadžbinskom ratu. Danas kada obeležavamo taj sveti jubilarni datum mi pomalo vidimo svu grandioznost pobede nad nacizmom”, rekao je Putin.Ponosni smo, dodao je on, što su naši očevi i dedovi uspeli da slome i unište totalnu silu.

“Hitlerova avantura postala je užasna lekcija za čitavu svetsku zajednicu. Tada 30-ih godina prošlog veka nesređena Evropa nije odmah uvidela kakva je smrtonosna opasnost ideologija nacizma”, rekao je Putin.On je dodao da zato danas istorija ponovo "apeluje na naš razum".

Ne smemo, kazao je Putin, da zaboravimo da je ideja rasne isključivosti i netrpeljivosti dovela do najkrvavijeg rata u koji je bilo uvučeno gotovo 80 procenata stanovništva planete.

“Sojvetski savez je na sebe primio najžešće udare neprijatelja. Ovde su poslate izabrane jedinice nacista... Ovde je bila usredsređena sva njihova volja i moć. Ovde su se odvijale najveće bitke u jednom svetskom ratu. I zato je upravo Crvena armija posle žestokog juriša na Berlin udarila tačku na mrak Hitlerove Nemačke”, rekao je Putin.On je dodao da je ruski mnogonacionalni narod zajedno izvršio besmrtni podvig zaštite otadžbine. Oni su, istakao je Putin, odredili ishod Drugog svetskog rata - oslobodili su od nacista narode Evrope.

I gde god da danas žive veterani Drugog svetskog rata oni treba da znaju da mi visoko cenimo njihov stoicizam, hrabrost i bratstvo, poručio je prvi čovek Rusije.

“Dragi prijatelji, velika pobeda uvek će ostati herojski čin naše zemlje, ali mi se sećamo i naših saveznika… Zato zahvaljujemo narodima Velike Britanije, Francuske, SAD, zahvaljujemo i malim zemljama koje su se herojski i požrtvovano borile u partizanskim odredima, pa i u samoj Nemačkoj”, naveo je Putin.Sećamo se, kazao je ruski prdsednik, istorijskog susreta saveznika na Elbi i tog jedinstva koji je postao naše opšte nasleđe, primer ujedinjenja naroda radi mira i stabilnosti.

Upravo te vrednosti su postavile temelje posleratnog sistema, stvorena je OUN, formiran je sistem međunarodnog narodnog prava. Ti instituti su pokazali svoju efektivnost u rešavanju sporova i konflikata.

“Ali poslednjih 10 godina osnovni principi međunarodne saradnje se sve više ignorišu. Oni principi koje je čovečanstvo stvorilo nestaju i mi vidimo kako se događaju silom nametnuta rešenja blokova i sve to ometa svetski razvoj", poručio je Putin i proglasio minut ćutanja, nakon čega je počeo defile učesnika koje su prisutni zvaničnici, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pozdravljali defile.Parada pobede je počela tačno u 10 sati, nakon što su se oglasila zvona sa Kremlja.

Kao i svake godine prva na paradi se pojavila Zastava pobede, zatim Sovjetskog Saveza posvećena pobedi u Drugom svetskom ratu i ruska državna zastava.

Paradi prisustvuju predstavnici 27 država, a u njoj učestvuju pripadnici vojski 10 zemalja.Osim ruske, tu su bili i pripadnici vojske Azerbejdžana, Jermenije, specijalnih snaga Belorusije, vojnog instituta iz Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Indije, mongolske jedinice, specijalni garnizon iz Pekinga, gardijska jedinica Srbije, koja je jedina gazila drugačije - srpskim strojevim korakom…Današnjoj paradi je prethodilo glavno pitanje ko će od saveznika prisustvovati vojnoj paradi na Crvenom trgu. Od dolaska su se uzdržali Australija, Belgija, Bugarska, Velika Britanija, Gruzija, Italija, Kanada, Letonija, Estonija, Holandija, Norveška, Poljska…

U Moskvi nisu prisutni ni visoki predstavnici Ukrajine, Finske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Japana…

 

Mediji: Najveća vojna parada u Moskvi od raspada SSSR

Zapadni mediji danas izveštavaju da je povodom 70. godišnjice od pobede nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi održana najveća vojna parada od raspada S S S R, i u prvi plan ističu upozorenje predsednika Vladimira Putina da SAD žele jednopolarni svet.

Novinske agencije AP, AFP, Rojters, radio BBC, dnevnik Gardijan, takođe, ističu da je proslava protekla u senci bojkota lidera zapadnih zemalja zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi. 

AP ističe da je povodom 70 godišnjice od pada fašizma na hiljade vojnika prodefilovalo Crvenim trgom, ali da je svečanost bojkotovala većina zapadnih lidera zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Agencija navodi da je Dan pobede najvažniji sekularni praznik u Rusiji u znak sećanja na ogromne žrtve Sovjetskog Saveza tokom rata, ali da se ujedno koristi i kao prilika da se zemlja prikaže kao sila koja je za mir i bezbednost.

Današnja parada najveća je od raspada SSSR.

Agencija navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio priliku da podstakne patriotizam i istovremeno "raspali" antizapadno raspoloženje, a da je u isto vreme ukrajinski predsednik Petro Porošenko u Kijevu optužio Moskvu da pokušava da prigrabi zasluge za pobedu u Drugom svetkom ratu na štetu Ukrajine.

I premda su zapadni lideri bili odsutni, Putinu su se u Moskvi pridružili predsednici ili premijeri iz 30 zemalja, uključujući predsednika Kine Sji Ðinpinga, koji je sedeo odmah pored Putina, a centralnim moskovskim trgom promarširala je i jedna kineska jedinica, što je bio dodatni znak bliskih odnosa dvojice lidera.

Agencija navodi da je nemačka kancelarka Angela Merkel izostala sa parade, kao i američki predsednik Barak Obama i lideri Britanije i Francuske, ali da će Merkelova sutra biti u Moskvi i položiti vence na spomenik Neznanom junaku.

Agecnija posebno ističe da je na paradi prikazan novi ruski tenk "armata" T-14 i brojno drugo oružje i tehnika, a da su mnogi vojnici nosili uniforme poput onih tokom Drugog svetskog rata.

Veterani su posmatrali paradu, a grudi su im blistale pod medaljama, dok su Moskovljani i drugi ispunili ulice oko trga oduševljeno pozdravljajući prelet borbenih aviona iznad centra grada.

"Dan pobede je od izuzetnog značaja za Rusiju. Praktično svaka ruska porodica ima nekog ko je poginuo boreći se za svoju zemlju", citira AP 43-godišnjeg bivšeg pripadnika mornaričkih snaga Aleksandra Smolkina.

Putin je u svom govoru upozorio na oživljavanje fašizma i pokušaje nekih zemalja da preprave istoriju i umanje značaj Rusije u pobedi.

"Osnovni principi međunarodne saradnje se poslednjih decenija ignorišu sve češće. Oni principi koje je čovečanstvo s mukom izvojevalo tokom rata", upozorio je Putin, ukazujući na pokušaje stvaranja jednopolarnog sveta.

AP, takođe, navodi da je Putin kasnije tokom parade predvodio Besmrtni puk zajedno sa ljudima koju su nosili slike rođaka poginulih tokom rata.

I sam predsednik Rusije nosio je fotografiju svog oca.

Prema podacima policije, na ulicama je bilo 250.000 ljudi, što je nezabeleženo u skorijoj istoriji Rusije. 

Agencija navodi da mnogi Rusi tumače bojkot parade od strane zapadnih lidera kao znak nepoštovanja.

Procenjuje se da je 27 miliona Sovjeta poginulo tokom Drugog svetskog rata. Ukrajina tvrdi da je izgubila od osoam do 10 miliona građana, od kojihe je 3,5 miliona bilo u sovjetskoj vojsci.

Kako navodi AP, u nameri da se distancira od Moskve, Ukrajina se pridružila većini evropskih zemalja i obeležila Dan pobede u petak, dan pre Rusije.

Tokom današnje ceremonije u Kijevu, Porošenko je rekao da Ukrajina više nikada neće obeležavati ovaj dan po ruskom scenariju.

Odluka zapadnih lidera da bojkotuju svečanost u Moskvi naglašava neslaganje između Rusije i Zapada oko Ukrajine.

I dok su sankcije Zapada protiv Rusije na snazi, sama Rusija se sve više okreće od Evrope i fokusira na saradnju sa Kinom, navodi AP.

Francuska agencija navodi da su zapadni lideri bojkotom parade kaznili Rusiju zbog mešanja u Ukrajini, ostavljajući Putina da slavi Dan pobede sa liderima Kine, Kube i liderima drugih Moskvi naklonjenih zemalja.

Putin je, međutim, u govoru odlučio da ignoriše bojkot, zahvalivši se Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD za njihov doprinos u pobedi nad Nemačkom, navodi AFP, takođe istučući Putinovo upozorenje na opasnost od jednopolarnog sveta, aludirajući na ponašanje SAD.

Agencija navodi da on nije ni pomenuo krizu u Ukrajini.

Kasnije na prijemu Putin je poručio da međuanrodni odnosi treba da budu vođeni duhom savezničkog partnertsva kao za vreme rata.

AFP navodi da je paradi prisustvovao i američki glumac Stiven Sigal.

Mediji su pisali da ovaj glumac ima delom i rusko poreklo, kao i da ga je Putin svojevremeno navodno zvao da posreduje između Rusije i SAD.

I francuska agencija podseća koliki su bili gubici S S S R za vrema rata i ističe da je trijumf Crvene armije i danas izvor nacionalnog ponosa a da Dan pobede premošćuje podele među Rusima.

Agencija novodi reči 72-godišnje Ljudmile Jurkove, koja je, takođe, učestvovala u paradi, a koja kaže da je Evropa zaboravila da je SSSR dobio rat.

BBC piše da je Rusija održala najevću vojnu paradu, obeleživši tako 70 godina od pobede nad nacističkom Nemačkom, a da su je zbog događaja u Ukrajini bojkotovali zapadni lideri.

Gardijan u prvi plan ističe Putinovu poruku da SAD pokušavju da stvore jednopolarni svet i da dominiraju njime.

 

Putin na čelu "Besmrtnog puka" prošao Crvenim trgom

Predsednik Rusije Vladimir Putn predvodio je danas veliki komemorativni marš preko Crvenog trga, u trenutku kada Rusija proslavlja 70. godina od sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Držeći u rukama portret svoga oca Vladimira, koji se borio u ratu, Putin se neplanirano pridružio velikoj koloni od oko 250.000 Rusa koji su nosili fotografije svojih rođaka, u kampanji nazvanoj "Besmrtni puk", koju je podržao Kremlj, preneo je AFP.

"Mislim da je moj otac, kao milioni običnih vojnika - a on je bio običan vojnik - imao svako pravo da ide ovih trgom", rekao je Putin novinarima na Crvenom trgu.

Predsednik Rusije je kazao da je kampanja počast za pale vojnike i civile, ali, takođe, simbol snage Rusije.

"Besmrtni puk" svedoči da Rusi pamte poginule u Velikom otadžbinskom ratu, istakao je Putin.

"To je znak da ćemo održati visok nivo koji su oni postavili. To govori i o našoj uverenosti u sebe, uverenosti u našu snagu i srećnu budućnost naše dece", dodao je Putin, a preneo Sputnjik.

"Besmrtni puk" je javna kampanja koja se održava 9. maja na Dan pobede u Rusiji i drugim zemljama sveta.

Kolone Rusa koji su ponosno nosili slike svojih rođaka, učesnika Drugog svetskog rata, prošli su ulicom Tverskaja pre dolaska na Crveni trg.

Ranije u toku dana, u Moskvi je održana velika vojna parada povodom Dana pobede, na kojoj je učestvovalo više od 16.000 vojnika i predstavljena najmodernija vojna oprema.

Sutra se očekuje dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel koja će položiti venac na grob Neznanog junaka.

autor: IG/MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side