Putin: Rusija identifikovala osumnjičene za trovanje novičokom
12.09.2018 | 11:15h ► 11:52h Moskva

Putin: Rusija identifikovala osumnjičene za trovanje novičokom

Putin: Rusija identifikovala osumnjičene za trovanje novičokom Foto: Beta, AP
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija identifikovala dvojicu ljudi koje je Britanija imenovala kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog špijuna nervnim agensom novičokom u Britaniji i da "nema ništa kriminalno" u vezi s njima.

Britanija je prošle nedelje optužila dva navodna agenta ruske vojne obaveštajne službe da su otrovali bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju. Britanija smatra rusku vladu odgovornom za taj napad, što Moskva čvrsto demantuje.

U obraćanju na panelu ekonomske konferencije u ruskom Dalekom Istoku Putin je rekao da dvojica koji su identifikovani ne rade za vojsku.

"Mi znamo ko su ti ljudi, pronašli smo ih. Nema ništa posebno ili kriminalno oko toga, mogu da vas uverim", rekao je Putin.

Upitan da li oni rade za vojsku Putin je rekao da su civili i pozvao ih da izađu u javnost.

"Želeo bih da ih pozovem tako da oni mogu danas da nas čuju. Oni treba da se obrate nekoj medijskoj kući. Nadam se da će izaći u javnost i govoriti o sebi", rekao je Putin.

Posle trovanja Skripalja i njegove ćerke 4. marta u Solzberiju, Britanija i više od 20 zemalja proterali su 150 ruskih diplomata a Rusija je uzvratila proteravši sličan broj izaslanika tih zemalja.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da su dva pripadnika ruske vojne obaveštajne službe GRU upotrebile hemijsko oružje u Solzberiju, zbog čega je jedna Britanka umrla a četvoro ljudi, uključujući Skripalja i njegovu ćerku, ozbiljno se razbolelo.

Ona je rekla da je skoro sigurno da je ta akcija odobrena na "visokom nivou ruske države". 

 

Treba potpisati mir s Japanom

Foto: Beta/AP/Dmitri Lovetsky

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da bi Rusija i Japan trebalo da potpišu mirovni ugovor kojim bi i formalno do kraja godine okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata.

Japanski premijer Šinzo Abe zalagao se za napredak na tom polju, a dva lidera su se više puta sretala, i prema navodima, bliže su rešenju nego ikada.

Putin je u obraćanju ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da Moskva i Tokio ove godine treba da potpišu mirovni ugovor a teritorijalni spor da reše kasnije.

"Hajde da potpišemo mirovni sporazum - ne sada ali do kraja godine, bez preduslova. A posle ćemo nastaviti da razgovaramo o sporovima kao prijatelji, na osnovu mirovnog sporzauma", naveo je Putin.

Tokom prethodnih nekoliko godina, Putin i Abe su razmatrali načine za rešavanje višegodišnjeg spora, među kojima je i stvaranje zajedničke ekonomske zone na četiri najjužnija Kurilska ostrva, koje Japan naziva Severne teritorije.

Govoreći na konferenciji, Abe je rekao da se on i Putin slažu da "nije normalno" da dve zemlje još nisu potpisale mir.

"Japan i Rusija, i predsednik Putin i ja, delimo isti stav i odlučnost da rešimo teritorijalne sporove. Da bismo to postigli moramo češće da se srećemo i pronađemo zajedničke pozicije", izjavio je japanski premijer.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side