Putin nazvao otrovanog špijuna izdajnikom i ološem
03.10.2018 | 15:00h ► 20:21h Moskva

Putin nazvao otrovanog špijuna izdajnikom i ološem

Putin nazvao otrovanog špijuna izdajnikom i ološem Foto: Beta / AP
Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je danas nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja izdajnikom i "ološem".

To je bio prvi put da je Putin direktno izrekao osudu na račun dvostrukog agenta koji je u martu završio u bolnici pošto su on i njegova ćerka otrovani nervnim agensom u Velikoj Britaniji. London za to trovanje optužuje Rusiju koja poriče bilo kakvu umešanost.

Upitan o sankcijama uvedenim Rusiji posle trovanja Skripalja, Putin je rekao da je nekadašnji špijun "običan ološ" koji je izdao svoju zemlju.

Putin je ponovo rekao da Rusija nema ništa s trovanjem.

Prema njegovim rečima, Skripalj nije uopšte interesovao Kremlj budući da je osuđen u Rusiji i zamenjen u špijunskoj razmeni 2010.

 

Ruska vojska će otići ako Sirija to zatraži

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će ruske trupe napustiti Siriju kad se rat u toj zemlji završi ako sirijska vlada to zatraži.

Govoreći na konferenciji o energetici u Moskvi, Putin je rekao da sve strane trupe treba da odu iz Sirije kada se rat završi.

Upitan da li će i Rusija biti spremna da se povuče, Putin je rekao da će povući vojnike ako sirijska vlada to zatraži.

Rusija se 2015. uključila u rat u Siriji da bi podržala svog saveznika, predsednika Sirije Bašara el-Asada, i pomogla je vladinim snagama da povrate veći deo teritorije koju su držali pobunjenici.

U Siriji se trenutno nalaze dve ruske baze, pomorska i vazduhoplovna. Kremlj je ranije kritikovao američko vojno angažovanje u Siriji, tvrdeći da ga nisu odobrile ni UN ni vlada u Damasku.

 

Putin potpisao zakon o podizanju starosne granice penzionerima za pet godina

Vladimir Putin potpisao je danas sporni zakon kojim se starosna granica za državnu penziju podiže za pet godina.

Kremlj je saopštio da je Putin zakon potpisao nakon što su ga odobrila oba doma parlamenta.

Zakon podiže granicu za penziju na 65 godina za muškarce i 60 za žene i izazvao je bes Rusa nezavisno od političkih gledišta, kao i proteste širom zemlje.

Stariji Rusi se plaše da neće živeti dovoljno dugo da imaju koristi od penzije, dok se mlađe generacije brinu da će zakon ograničiti njihove mogućnosti za zaposlenje.

Putin je branio zakon, tvrdeći da je povećanje granice neophodno jer bi duži očekivani životni vek u Rusiji mogao iscrpeti penzioni fond ako bi granica ostala ista.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side