Putin: Rusija spremna da pošalje policiju u pomoć Belorusiji
27.08.2020 | 14:24h ► 19:32h Beograd

Putin: Rusija spremna da pošalje policiju u pomoć Belorusiji

Putin: Rusija spremna da pošalje policiju u pomoć Belorusiji Foto: AP/Mikhail Klimentyev
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko od njega tražio da, ukoliko to zatreba, pošalje policijsku pomoć da bi se smirila kriza u njegovoj zemlji.


Putin je ukazao da to, međutim, "još nije potrebno".

Beloruski predsednik Lukašenko suočen je sa višenedeljnim protestima posle proglašenja svoje pobede na izborima 9. avgusta, koje opozicija smatra lažiranim.

Putin je za rusku državnu televiziju rekao da je Lukašenko tražio od njega da pripremi odred policije za slanje u Belorusiju ukoliko zatreba, ali da su se složili da zasad nema takve poterbe i izrazio nadu da je neće ni biti.

Po Putinovim rečima, on i Lukašenko su se dogovorili da se ruski odred pošalje samo ako "situacija izmakne kontroli" i "ekstremističke grupe sprovode nasilje" i "pokušaju da zauzmu državne zgrade".

U, kako izgleda opasci prema Zapadu koji je osudio Lukašenkovu represiju nad demonstrantima i pozvao ga da pokrene dijalog sa opozicijom, Putin je "strane sile" koje nije imenovao, optužio da "pokušavaju da steknu političke prednosti" od krize u Belorusiji.

Rusija ima sporazum o uniji sa Belorusijom koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, i tu susednu zemlju smatra ključnom branompred "zapadnom ekspanzijom" i važnim kupcem ruskih energenata.

Lukašenko je danas optužio susede da se otvoreno mešaju u poslove Belorusije time što traže nove izbore i rekao da one vode "hibridni rat" protiv nje.

SAD i EU kritikovali su beloruske izbore 9. avgusta na kojima je produžena Lukašenkova 26-godišnja vladavina, navodeći da nisu bili ni slobodni ni fer, i pozvale vlasti na dijalog s opozicijom.

Koordinacioni savet, koji je formirala beloruska opozicija da olakša mirnu tranziciju vlasti, kritikovao je Putinovu izjavu, rekavši da je "neprihvatljivo" da bilo koja zemlja formira oružane jedinice za upotrebu na teritoriji Belorusije.

"To je u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i konsolidovanim položajem beloruskog društva", navodi se u izjavi.

Sudovi u Belorusiji su ove nedelje izrekli desetodnevne zatvorske kazne za dvoje članova saveta i priveli još nekolicinu na saslušanje, uključujući Svetlanu Aleksevič, dobitnicu Nobelove nagradu za književnost 2015.

Ambasadori EU u Belorusiji upozorili su danas da je "proganjanje članova Koordinacionog saveta na osnovama koje su iznele vlasti neprihvatljivo''.

Na sastanku koji se održava danas u Berlinu, očekuje se da će ministri spoljnih poslova Evropske unije usvojiti listu od 15-20 beloruskih zvaničnika kojima će biti zabranjeno putovanje po Evropi i čija će imovina biti zamrznuta. Litvanija traži da se 118 ljudi stavi na crnu listu. 

 

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side