Putin: Rusija razrađuje oružje novog pokoljenja
15.01.2020 | 12:16h ► 12:45h Moskva

Putin: Rusija razrađuje oružje novog pokoljenja

Putin: Rusija razrađuje oružje novog pokoljenja Foto: Beta/AP/Shamil Zhumatov/Pool Photo
Rusija razrađuje jedinstveno oružje novog pokoljenja, koje će zemlji omogućiti odbrambenu sposobnost decenijama, izjavio je danas predsednik Ruisje Vladimir Putin u svom godušnjem obraćanju u parlamentu.


"Mi nikome ne pretimo i nemamo nameru da namećemo svoju volju. Pri tom sve mogu da uverim: naši koraci u jačanju nacionalne bezbednosti su učinjeni blagovoremeno i u potrebnom obimu", rekao je ruski predsednik.

Po njegovim rečima, prvi put u istoriji postojanja raketno - nuklearnog kompleksa, uključujući i period Sovjetskog Saveza, Rusija nikoga ne pokušava da stigne, već je ispred celog sveta.

Naveo je da drugim vodećim državama tek predstoji da naprave oružje koje ima Rusija.

U obraćanju naciji 2018. godine, Putin je saopštio da je u Rusiji počekla aktivna faza ispitivanja nove međukontinentalne rakete "Sarmat".

On je takođe rekao da Rusija poseduje i superzvučni raketni kompleks "Avangard" i avio kompleks "Kinžal".

 

Putin predložio niz Ustavnih promena

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je predložio niz izmena Ustava, a po jednoj od njih, međunarodno pravo imalo bi snagu u Rusiji samo ukoliko ne protivureči ruskom Ustavu.

Te izmene i dopune bi trebalo da ojačaju pravni sistem zemlje, a o njima će se odlučiti na referendumu, rekao je Putin u godišnjem obraćanju naciji u parlamentu.

Putin je takođe predložio da se Ustavom zabrani da visoki državni funkcioneri - senatori, poslanici, premijer, potpredsednici vlade i ministri imaju i drugo državljanstvo ili stalni boravak u drugoj zemlji.

On je kazao da nije protiv da se razmotri i isključivanje reči "uzastopno" u delu koji određuje mogućnost obavljanja funkcije predsednika više od dva mandata. Naveo je da ne smatra da je ta izmena principijelna, ali da nije protiv nje.

Ustav Rusije sada utvrđuje da predsednik države ne može obavljati tu funkciju duže od dva uzastopna mandata.

Naveo je da Rusija treba da ostane jaka predsednička republika, tako da šef države ima pravo da smenjuje premijera, ministre, federalne sudije i sudije Ustavnog suda, kao i da rukovodi resorima odbrane, policije i specijalnim službama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side