Putin predložio produženje sporazuma sa SAD o kontroli nuklearnog oružja
16.10.2020 Moskva

Putin predložio produženje sporazuma sa SAD o kontroli nuklearnog oružja

Putin predložio produženje sporazuma sa SAD o kontroli nuklearnog oružja Foto: Beta, AP / Alexei Druzhinin
Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između svoje zemlje i Sjedinjenih Država na najmanje godinu dana.

Putinova izjava dolazi usred suprotstavljenih signala ruskih i američkih diplomata o sudbini Novog START-a koji ističe u februaru ukoliko se Moskva i Vašington ne dogovore o njegovom produženju.

Govoreći na sastanku ruskog Saveta bezbednosti, Putin je rekao "da bi bilo izuzetno žalosno ako istekne sporazum, a ne zameni ga drugi osnovni dokument te vrste".

"Sve ove godine Novi START je funkcionisao, vršeći svoju osnovnu ulogu ograničavanja i obuzdavanja trke u naoružanju", naveo je.

"Predlažem bezuslovno produženje sadašnjeg sporazuma za najmanje jednu godinu kako bismo mogli da pregovaramo o svim parametrima", rekao je Putin.

Novi START su 2010. godine potpisali tadašnji predsednici dve zemlje, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, i on ograničava njihove nuklearne arsenale na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 nuklearnih projektila i bombardera i predviđa kontrole na terenu kako bi se utvrdilo poštovanje propisa.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja nakon što su se najpre SAD a potom i Rusija povukli iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987.godine.

Rusija je prethodno ponudila produženje na pet godina bez ikakvih preduslova, dok je američka administracija zalagala za novi sporazum o kontroli naoružanja koji bi uključivao i Kinu.

Moskva je odbacila tu ideju kao neizvodljivu, ukazujući na odbijanje Pekinga da pregovara o bilo kom sporazumu kojim bi se smanjio njegov mnogo manji nuklearni arsenal.

Ranije ove nedelje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je skepticizam oko produženja sporazuma o Novom START-u, napominjući da Rusija ne može da prihvati uslove koje su postavile Sjedinjene Države.

Lavrov je precizirao da Rusija ne može da pristane na američki predlog da ograniči nuklearno oružje na bojnom polju zajedno sa nuklearnim bojevim glavama sve dok SAD ne pristanu da povuku svoje taktičko nuklearno oružje iz Evrope.

Takođe je naveo da Moskva neće da prihvati zahtev SAD o nametanju mera provere poput onih koje su postojale 1990-ih kada su inspektori bili postavljeni u fabrikama raketa.

Pesimistični stav Lavrova je u suprotnosti sa izjavama američkih diplomata, koji su rekli da su Moskva i Vašington blizu dogovora.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side