Putin pozvao vladajuću partiju da preuzme odgovornost
23.11.2019 Moskva

Putin pozvao vladajuću partiju da preuzme odgovornost

Putin pozvao vladajuću partiju da preuzme odgovornost Foto: Beta, AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas vladajuću Jedinstvenu Rusiju, čiji se danas godišnji kongres održava u Moskvi, da preuzme svoje odgovornosti i "odgovori na probleme ljudi" da bi ponovo postala "mašina koja pobeđuje" kakva je bila.

Putin je govorio pred 2.000 delegata među kojima veliki broj regionalnih guvernera, poslanika ili senatora i premijer Dmitrij Medvedev, šef Jedinstvene Rusije.

"Vi treba da nađete i sami pokrenete goruća pitanja, bez čekanja. Pokušajte sami da rešite probleme", rekao je Putin okupljenim delegatima navodeći kao primer bolnice u lošem stanju i škole.

"Na terenu treba da vidite sve što zvaničnici ne vide. Tražite rešenja", rekao je Putin koji nije zvanično član stranke koju je osnovao 2001.

Jedinstvenoj Rusiji popularnost tone zbog ekonomske stagnacije Rusije i nepopularne penzijske reforme. Današnji Kongres, 19.Kongres stranke, poslužiće joj da pripremi parlamentarne izbore za 2021. određujući tim za predizbornu kampanju, što prema ruskim medijima nikad nije urađeno toliko rano.Putin je istakao ogroman značaj tih izbora za budućnost partije i pozvao članove stranke da deluju tako da ljudi osete "pozitivne promene u svom životu".

"Članovi stranke nemaju moralno pravo da ne izvrše zadatke, da ih izbegavaju, da se kriju iza praznih obećanja, populizma, da kriju neuspeh i svoju nekompetenciju", rekao je Putin.

Prisustvo Putina na kongresu je da utiče na jačanje partije čija podrška je sada 32,6 odsto, daleko od 54 odsto dobijeno na izborima 2016, prema poslednjim anketama.

Ruski predsednik, s podrškom građana od 70 odsto, želi da vrati disciplinu u redove stranke od koje su se brojni članovi distancirali, i prijavili se kao nezavisni kandidati na lokalnim izborima u septembru da bi izbegli nepopularnost Jedinstvene Rusije.

Teškoće Jedinstvene Rusije otkrivaju njen još jedan veliki problem: nejakost političkog sistema dalje od njegove vrhunske ličnosti, Vladimira Putina.

U očima stručnjaka Jedinstvena Rusija danas je aneks Kremlja, ne donosi ni ideje ni strategiju i nepotrebna je između dva izborna perioda. Analitičarka Tatjana Stanovaja smatra da Kremlj shvata da je potrebno spasti partiju ali da potcenjuje ozbiljnost situacije pošto se 2020. očekuje niz regionalnih izbora.

Stanovaja je rekla da nikakva velika reforma Jedinstvene Rusije ne može da se obavi dok se ne budu znale namere Putina za posle 2024. godine kada mu ističe predsednički mandat.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side