Putin odlikovao Kim Džong Una povodom 75. godišnjice pobede nad nacizmom
05.05.2020 Moskva

Putin odlikovao Kim Džong Una povodom 75. godišnjice pobede nad nacizmom

Putin odlikovao Kim Džong Una povodom 75. godišnjice pobede nad nacizmom Foto: Beta/AP/Russian Embassy in the DPRK
Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una prigodnom ratnom medaljom povodom 75-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, saopštila je danas ruska ambasada u Pjongjangu.


Ratno odlikovanje je lideru Severne Koreje dodeljeno zbog uloge u očuvanju sećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli na severnokorejskoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Ruski ambasador u Severnoj Koreji, Aleksandar Macegora uručio je danas priznanje ministru spoljnih poslova te zemlje Ri Son-gvonu. Kim Džong Un, za koga se šuškalo da je bolestan, nije prisustvao ceremoniji.

Slike sa susreta u Pjongjangu pokazuju kako ruski i severnokorejski zvaničnici nose zaštitne masek iako Severna Koreja nije do sada prijavila ni jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Prošle godine Rusija je pozvala Kima da poseti Moskvu 9.maja i prisustvuje vojnoj paradi povodom 75-ogodišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, ali je Putin prošlog meseca odlučio da se parada odloži na neodređeno vreme zbog pandemije.

Pre pet godina, severnokorejski lider odbio je isti poziv za 70-ogodišnjicu obeležavanja, a kao razlog naveo je domaće poslove.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja