Putin obećao simetričan odgovor na američku raketnu probu
23.08.2019 | 13:00h ► 17:34h Beograd

Putin obećao simetričan odgovor na američku raketnu probu

Putin obećao simetričan odgovor na američku raketnu probu Foto: Beta / AP
Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je danas "simetričan odgovor" na nedavnu američku probu rakete srednjeg dometa, prvu takvu probu od Hladnog rata.

"Naređujem ruskim ministarstvima odbrane i spoljnih poslova da analiziraju nivo pretnje koju za našu zemlju predstavlja delovanje SAD i da preduzmu opsežne mere za pripremu simetričnog odgovora", rekao je Putin na sastanku svog Saveta za bezbednost.

SAD su izvele probu rakete srednjeg dometa u nedelju sa ostrva kod Kalifornije, preneo je Pentagon čime su potvrdile prestanak važanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Posle šest meseci neuspešnog dijaloga, Rusija i SAD su početkom avgusta primile k znanju da je INF, sporazum kojim su se SAD i Sovjetski Savez odrekli upotrebe projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, prestao da važi.

Potpisan krajem Hladnog rata, 1987, taj dokument je okončao krizu izazvanu sovjetskim raspoređivanjem nuklearnih raketa Š-20 u Evropi.

Predsednik SAD Donald Tramp je 1. februara povukao svoju zemlju iz INF, a isto je dan kasnije učinila i Rusija. Vašington i Moskva se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Rusija i Kina odmah su osudile tu američku probu ukazujući na rizik od eskalacije vojnih tenzija i ponovnog pokretanja trke u naoružanju. 

"Očigledno je da (američka raketna proba) nije bila rezultat improvizacije, već još jedna karika u nizu događaja planiranih odavno", rekao je danas Putnin i doda da to samo ptovrđuje osnovu za ranije izraženu zabrinutost. 

Putin je međutim naglasio da Rusija ostaje i dalje otvorena za konstruktivan dijalog na jednakoj ravni sa SAD da bi se ponovo uspostavilo poverenje i ojačala međunarodna bezbednost. 

Sa ukidanjem INF-a ostaje na snazi samo jedan bilateralni nuklearni sporazum između Moskve i Vašingtona, ugovor START kojim se održavaju nuklearni arsenali dve zemlje daleko ispod nivao iz vremena Hladnog rata. Taj ugovor ističe 2021. godine. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom avgusta ponovo pozvao Vašington na "ozbiljan dijalog" o razoružanju da bi se "izbegao haos".

 

Putin i Erdogan dogovorili se da 'pojačaju' saradnju u Siriji

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se u petak tokom telefonskog razgovora da "pojačaju zajedničke napore" u provinciji Idlib, u Siriji, gde sirijska vojska koju podržava Moskva napreduje protiv džihadista i pobunjenika, saopštio je Kremlj.

Sirijska vojska je danas opkolila osmatračnicu turske vojske u blizini provincije Idlib, izazivajući strah od tenzija na terenu između Moskve koja podržava režim i Ankare koja podržava pobunjenike.

Dvojica šefova država složila su se da će "pojačati zajedničke napore u cilju likvidacije terorističke pretnje", navodi se u saopštenju Kremlja.

Po turskom predsedništvu, Erdogan je tokom razgovora s Putinom tvrdio da su "povrede primirja u Idlibu utrle put ozbiljnoj humanitarnoj krizi".

"Ti napadi štetno deluju na napore u Siriji i predstavljaju ozbiljnu pretnju nacionalnoj sigurnosti naše zemlje", dodao je on.

Događaji u Siriji biće u središtu samita 16. septembra u Ankari predsednika Rusije, Irana i Turske, tri zemlje koje igraju vodeću ulogu u sukobu koji Siriju razara od 2011. godine.

Posle skoro četiri meseca gotovo svakodnevnih bombardovanja u provinciji Idlib i oblastima susednih pokrajina u kojima dominiraju džihadisti, režim predsdnika Sirije Bašara al-Ašada, potpomognut njegovim ruskim saveznikom, počeo je kopneno napredovanje 8. avgusta.

U četvrtak i petak prorežimske snage su preotele nekoliko mesta u provincijama Idlib i Hama, uključujući i Morek gde je osmatračnica turske vojske, kaže Sirijska opservatorija za prava Čovek (OSDH).

Pošto se graniči s provincijom Idlib, Turska koja podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu protiv sirijskih Kurda i džihadista, gotovo dve godine drži svoje snage na 12 posmatračkih mesta u provincijama Idlib i Hama.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side