Putin: Moskva će razmeštati nuklearno oružje jedino ako SAD prve počnu
05.08.2019 Moskva

Putin: Moskva će razmeštati nuklearno oružje jedino ako SAD prve počnu

Putin: Moskva će razmeštati nuklearno oružje jedino ako SAD prve počnu Foto: Beta, AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva neće razmeštati nuklearno oružje kratkog ili srednjeg dometa, osim ako se Vašington prvi ne odluči na takav potez.

Posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, posvećenog povlačenju Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), Putin je rekao da će "potezi Moskve biti isključivo recipročni" po pitanju "razvoja, proizvodnje i razmeštanja" raketa koje su bile zabranjene tim sporazumom iz 1987. godine, navodi Asošiejted pres.

Putin je naložio ruskom ministarstvu odbrane, ministarstvu spoljnih poslova i obaveštajnoj službi SVR da "pažljivo nadgledaju korake koje SAD preduzimaju u cilju razvoja, proizvodnje i razmeštanja raketa kratkog i srednjeg dometa", navodi TASS.

On je dodao da će Rusija biti primorana da počne s razvojem raketa kratkog i srednjeg dometa ako bude sigurna da su SAD pokrenule proizvodnju takvog oružja.

"U slučaju da postoji pouzdana informacija da su SAD završile razvoj i počele proizvodnju tih sistema, Rusija će biti primorana da započne razvoj sličnih raketa", kazao je ruski predsednik.

On je rekao da je povlačenje SAD iz Sporazuma INF ozbiljno zakomplikovalo situaciju u svetu i upozorio da bi moglo da dovede do nekontrolisane trke u naoružanju.

Dodao je da će taj potez Vašingtona neizbežno ugroziti globalnu bezbednosnu arhitekturu, uključujući sporazum o smanjenju strateškog naoružanja i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Putin je ocenio da su SAD "jedine odgovorne" za propast Sporazuma INF, ali je naveo i da je Moskva spremna da nastavi pregovore s Vašingtonom o strateškoj stabilnosti i bezbednosti, navodi TASS.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je ranije danas da je povlačenje Vašingtona iz Sporazuma INF povećalo rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju.

SAD su 1. februara najavile da će se za šest meseci povući iz tog sporazuma ako Rusija ne prestane da ga krši, za šta je Vašington godinama optuživao Moskvu.

I Vašington i Moskva potvrdili su u petak da više ne važi taj sporazum koji su 1987. potpisali tadašnji lideri SAD i SSSR, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side