18.09.2018 | 16:45h ► 18:43h Moskva

Putin: Lanac tragičnih okolnosti kriv za pad ruskog aviona u Siriji

Putin: Lanac tragičnih okolnosti kriv za pad ruskog aviona u Siriji Foto: Beta / AP
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je "lanac tragičnih okolnosti" kriv za obaranje ruskog vojnog aviona s 15 članova posade, pošto ga je pogodila sirijska raketa

Putin je rekao da će Rusija povećati bezbednost svojih vojnika u Siriji pošto je oboren njen avion s 15 članova posade, preneo je Asošiejted pres.

Ruska vojska je saopštila da je avion Iljušin 20 slučajno pogodila jedna od raketa ispaljenih na četiri izraelska borbena aviona koji su kasno sinoć napadali mete u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija.

Putin je rekao da će Kremlj ispitati okolnosti u vezi s padom aviona. On nije direktno optužio Izrael za obaranje aviona, ali je rekao da podržava saopštenje ministarstva odbrane Rusije.

Navodeći da će biti pojačana bezbednost ruskih vojnika u Siriji, Putin je rekao da će te "korake svi primetiti".

Rusko ministarstvo odbrane je prethodno optužilo Izrael da je odgovoran za obaranje aviona, navodeći da su izraelski avioni "odgurali" ruski avion na liniju vatre. Ministarstvo je optužilo izraelsku vojsku za "namernu provokaciju".

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael "potpuno kriv" za smrt 15 ljudi i dodao da Rusija "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.

Šojgu je rekao da Rusija nije bila obaveštena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije izmedju dve zemlje koja bi trebalo da spreči takve nesreće.

Izrael je izrazio žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona, ali smatra da je režim sirijskog predsednika Bašara Asada u "potpunosti odgovoran", rekao je portparol izraelske vojske Ronen Manelis.

Manelis je potvrdio da je izraelska vojska napala postrojenje u kome se proizvodilo "precizno smrtonosno oružje" koja je navodno trebalo da bude prebačeno libanskom Hezbolahu u ime Irana.

On je rekao da su izraelski avioni "bili već u vazdušnom prostoru Izraela" kada je oboren ruski avion, a da je sirijska protivvazdušna odbrana "pucala nasumično", te da se nije trudila da utvrdi da ruski avioni nisu uzleteli.

Izraelski napad se dogodio oko 22 časa. Izvela su ga četiri borbena aviona F-16, a oboren je ruski Iljušin 20.

 

Netanjahu izrazio saučešće Putinu, za obaranje aviona okrivio Siriju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je večeras, u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, izrazio saučešće zbog pogibije 15 ruskih vojnika nakon obaranja ruskog aviona sirijskom raketom nad Sirijom i za to okrivio tu susednu zemlju.

Sirija snosi odgovornost za obaranje izviđačkog aviona Iljušin 20, rekao je izraelski lider, saopštio je njegov kabinet.

Netanjahu je takođe ponovio da je Izrael odlučan da spreči vojno učvršćivanje Irana u susednoj Siriji i da omete pokušaje Taherana da naoruža libanski Hezbolah smrtonosnim oružjem u cilju da se upotrebi protiv jevrejske države.

Izraelski lider je naglasio važnost nastavka bezbednosne saradnje s Rusijom koja je spasila mnoge živote na obe strane, kako je rekao.

On je ponudio Rusiji sve neophodne podatke kako bi se istražio inicident, uključujući i slanje komandanta izraelskih vazduhoplovnih snaga u Moskvu, preneli su izraelski mediji.

Rusija je okrivila Izrael za pogibiju svojih vojnika, rekavši da se ruski avion našao u unakrsnoj vatri pošto su četiri izraelska aviona napala ciljeve na severozapadu Sirije..Rusko Ministarstvo odbrane je je ocenilo da su izraelski borbeni avioni stvorili "opasnu" situaciju u Latakiji, u čijoj je blizini sirijska vazdušna odbrana oborila rusku letelicu.

Kako je navedeno, Izrael je upozorio Moskvu o planiranoj operaciji samo jedan minut pre nego što su izraelski avioni napali sirijsko postrojenje oružja.

Sirija je rekla da je njena protivvazdušna odbrana aktivirana i da je presrela je izraelske avione, ali se ispostavilo da je umesto njih pogodila ruski izviđački avion koji se vraćao u rusku bazu na sirijskoj obali Sredozemnog mora.

Petnaest ruskih vojnika je poginulo zbog „ neodgovornih akcija" Izraela , saopštilo je rusko Ministarstvo dodavši da zadržava pravo da preuzme odgovarajuće mere.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je međutim kasnije da Izrael nije odgovoran za obaranje aviona u ponedeljak uveče.

„To izgleda kao lanac tragičnih okolnosti jer izraelski avion nije oborio našu letelicu“, rekao je Putin.

Njegovu izjavu su izraelski mediji su označili kao promenu tona u odnosu na raniju optužbu Rusije za „neprijateljsku provokaciju“ Izraela u udaru na lučki grad Latakiju koji je doveo da obaranja ruskog aviona.

Na pitanje da uporedi obaranje ruskog aviona 2015. godine za koji je odgovorna Turska, predsednik Rusije je rekao da je to“ drugačija situacija“.

„Turski borbeni avion je svesno oborio naš avion“, rekao je Putin.

On je međutim podržao saopštenje Ministarstva odbrane za koje je rekao da je u potpunosti s njim koordinisano.

„ Mere odmazde će biti usmerene pre svega na pojačanje bezbednosti naših vojnika i instalacija u Siriji. To će biti mere koje će svi videti“, rekao je Putin

autor: MIM/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side