Putin imenovao šefa poreske uprave Mihajla Mišustina za novog premijera
15.01.2020 Moskva

Putin imenovao šefa poreske uprave Mihajla Mišustina za novog premijera

Putin imenovao šefa poreske uprave Mihajla Mišustina za novog premijera Foto: Beta, AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je šefa poreske uprave Mihajla Mišustina za novog ruskog premijera, saopštio je danas Kremlj.

Pedesettrogodišnji Mišustin radi u Vladi od 1998. Na čelu je Savezne poreske uprave od 2010. a tokom tog perioda nije se mnogo isticao u javnosti.

Kako navodi AP izbor Mišustina, koji nema političku težinu ukazuje da on neće imati nezavisnu ulogu.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev danas je sa svojom vladom podneo ostavku ubrzo pošto je Putin održao svoje godišnje obraćanje naciji u Parlamentu kada je predložio izmene ustava.

Medvedev je rekao da smatra da sadašnja vlada treba da podnese ostavku posle predsednikovih predloga o "suštinskim promenama Ustava" kojim se, kako Medvedev smatra, menja ravnoteža ovlašćenja izvršnih, pravosudnih i zakonodavnih vlasti, preneo je ranije Taš.

Putin je predložio izmene Ustava da bi se povećala ovlašćenja Parlamenta dok bi se sačuvao predsednički sistem.

Glavna najavljena mera predviđa jačanje uloge Parlamenta u formiranju vlade, kojom se daje parlamentu ovlašćenje da bira premijera, koga predsednik zatim mora da imenuje.

Taj predloženi potez se vidi kao deo Putinovih napora da izgradi novi, snažniji položaj za sebe da bi ostao na čelu države i kada istekne njegov sadašnji predsednički mandat 2024. godine, prenosi AP.

Putin je u svom okruženju zadržao Medvedeva, svog dugogodišnjeg saveznika u rukovodstvu, i imenovao ga na novoformirano mesto zamenika šefa predsedničkog Saveta bezbednosti.

Ove promene su izazvale šok među ruskom političkom elitom koja razmišlja kakve su Putinove namere i spekuliše o budućim imenovanjima u kabinetu, prenosi AP.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
  • Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj stupili u štrajk Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj stupili u štrajk

    Državni službenici u Grčkoj stupili su 24-časovni štrajk, za koji se očekuje da će dovesti do poremećaja u javnom prevozu i drugim uslugama, zahtevajući, između ostalog, bolju zaštitu od koronavirusa na radnom mestu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side