Putin imenovao novu vladu, Lavrov i Šojgu zadržali mesta
21.01.2020 Moskva

Putin imenovao novu vladu, Lavrov i Šojgu zadržali mesta

Putin imenovao novu vladu, Lavrov i Šojgu zadržali mesta Foto: Beta, AP
Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je danas novu rusku vladu u kojoj ostaju Sergej Lavrov i Sergej Šojgu na svojim ranijim mestima ministara inostranih poslova, odnosno odbrane.

"Iskreno vam želim uspeh, to je u interesu cele zemlje", rekao je Putin na sastanku sa svim članovima vlade pored premijera Mihajla Mišustina, prenela je televizija.

Svoja strateška mesta zadržali su i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev i ministar energetike Aleksandar Novak.

Putin je napravio iznenađenje 15. januara tokom svog godišnjeg obraćanja Parlamentu kada je najavio niz budućih izmena ustava. Posle njegove objave usledila je ostavka premijera Dmitrija Medvedeva i njegove vlade.

Putin je tada imenovao šefa poreske službe Mihaila Mišustina za novog predsednika vlade i zatim objavio ustavne amandamane koji treba da se razmatraju u prvom čitanju već u četvrtak.

Glavni zadatak vlade Mišustina, efikasnog tehnokrate koji je preuredio birokratsku poresku službu u modernu i efikasnu upravu, će biti da sprovede velika projekte koje je 2018. najavio Putin. Ti nacionalni projekti čiji je cilj da se modernizuje anemična ruska privreda, predstavljaju investicije od 25.700 milijardi rubalja (375 milijardi evra po sadašnjem kursu) do 2024. godine i kraja sadašnjeg Putinovog mandata. Projekti obuhvataju gotovo sve sektore, digitalizaciju, ekologiju, obrazovanje, puteve, kulturu, demografiju, zdravstvo.

Promena vlade i ustavne reforme su ponovo podstakli pretpostavke o političkoj budućnosti 67-godišnjeg Putina.

Izmene ustava predviđaju, između ostalog, veća ovlašćenja za Parlament u imenovanju premijera, i jačaju ulogu Državnog saveta koji sada ima savetodavnu funkciju.

Mnogi analitičari smatraju da se Putin tako priprema vreme posle 2024. kada mu ističe ovaj predsednički mandat, ostavljajući maksimalan broj otvorenih vrata da očuva svoj uticaj u zemlji koju vodi 20 godina.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side