22.08.2018 | 17:09h ► 17:56h Moskva

Putin: Američke sankcije kontraproduktivne i besmislene

Putin: Američke sankcije kontraproduktivne i besmislene Foto: Beta, AP
Ruski predsednik Vladimir Putin je danas ocenio američke sankcije Rusiji, pojačane u poslednjih par nedelja, kao "kontraproduktivne" i "besmislene".

"Što se tiče sankcija, takvi koraci su veoma kontraproduktivni i besmisleni. Nadam se da će naše američke kolege shvatiti da takva politika nema budućnost i da ćemo početi normalno da sarađujemo", rekao je Putin na konferenciji sa finskim kolegom Saulijem Niistom.

Prema Putinu, "problem nije samo u stavu predsednika SAD, već i u stavu onih koji sebe nazivaju establišmentom, koji vode zemlju u najširem smislu".

SAD su početkom avgusta najavile uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja nervnim agensom novičok u Velikoj Britaniji.

Ta ograničenja se tiču izvoza određenih tehnoloških proizvoda a na snagu stupaju danas. Njih bi mogao slediti novi talas sankcija koji se opisuje kao još bolniji.

Vašington je juče uveo snakcije protiv ruskih entiteta optuženih za podršku ruskim hakerima ili trgovinu sa Severnom Korejom, uprkos međunarodnog embarga.

Putin i predsednik SAD Donald Tramp su se u julu sastali u Helsinkiju, a posle samita je Tramp kod kuće došao pod udar žestokih kritika zbog previše pomirljivog stava.

Ruski lider je danas rekao da taj samit smatra "pozitivnim" i "korisnim".

"Niko nije očekivao da će sva pitanja moći da se reše u dvočasovnom razgovoru", izjavio je Putin.

 

Rusija mora da reaguje na američku PVO na svojim granicama

Putin je kazao da Rusija mora da reaguje na približavanje infrastrukture NATO i pojavljivanje američkih protivraketnih sistema u blizini svojih granica.

Kako navodi agencija TAŠ, Putin je novinarima rekao da Rusija ne šalje "svoje vojne kontigente dalje od svojih granica ka zemljama NATO", nego da se vojna infrastruktura NATO kreće ka ruskim granicama, povećavajući količinu vojne tehnike i ljudstva, kao i vojnih vežbi.

"U ovom trenutku je planirana velika vojnavežba NATO, upravo ovde, u našoj neposrednoj blizini, u regionu Baltika. Naravno, mi moramo da vidimo šta će tamo da s edesi i da poboljšamo našu infrastrukturu. Moramo da reagujemo na to što se u našoj neposrednoj blizini pojavljuju elementi američkih protivraketnih sistema", rekao je Putin na konferenciji sa finskim predsednik Saulijem Niinistom.

Prema njegovim rečima, američki protivraketni sistemi mogu biti korišćeni i za lansiranje raketa srednjeg dometa.

Putin je takođe rekao da Rusija "pozdravlja finski predlog za smanjenje napetosti, što se tiče i letova vojnih aviona" i da je Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo "ustanovila određena pravila ali se ona ne primenjuju na vojne avione, i za njih imaju samo snagu preporuke".

"Spremni smo na dogovor s partnerima iz NATO ali oni to ne žele. Smatram da to nije konstruktivna pozicija. Nadamo se da će biti promenjena", rekao je Putin.

Ruski lider je izjavio da Rusija podržava predlog Finske za povećanje nivoa bezbednosti letova nad Baltikom.

"Izražena je obostrana zainteresovanost za saradnju u poboljšanju stabilnosti i bezbednosti na severu Evrope. Rusija podržava predloge predsednika Finske o povećanju nivoa bezbednosti letova nad Baltikom. Ne mislim da je ideja o povećanoj bezbednosti u regionu Baltičkog mora mrtva. Naravno da nije. Naprotiv, ona je u poslednje vreme sve aktuelnija", naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, radi se o "čisto tehničkim problemima" jer avijacije Rusije i NATO koriste "malo različite tehnike, i to je predmet razgovora eksperata".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side