22.01.2018 Kopenhagen

Pućdemon tvrdi da će formirati katalonsku vladu uprkos pretnjama Madrida

Pućdemon tvrdi da će formirati katalonsku vladu uprkos pretnjama Madrida Foto:printscr
Katalonski separatistički lider Karles Pućdemon izjavio je danas u Kopenhagenu da će nova regionalna vlada biti uskoro formirana uprkos "pretnjama" centralnih vlasti Madrida.

"Nećemo da kapituliramo pred autoritarizmom i pretnjama Madrida. Uskoro ćemo formirati novu vladu", rekao je Pućdemon nekoliko sati posle njegove zvanične kandidature za predsednika španske pokrajine Katalonije.

Predviđeno je da konstituivna sednica katalonskog parlamenta bude održana do kraja meseca i tada bi trebalo da bude odlučeno o Pućdemonovoj kandidaturi.

Pućdemon je danas prisustvovao konferenciji o Kataloniji na univerzitetu u Kopenhagenu i to je njegovo prvo putovanje van Brisela gde se nalazi od 30. oktobra.

Španski sudija Pablo Raljena, zadužen za istragu protiv Pućdemona, odbacio je danas zahtev tužilaštva za izdavanje evropskog naloga za hapšenje rekavši da odlazak Pućdemona iz Belgije u Dansku za cilj ima da "isprovocira hapšenje u inostranstvu".

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

"Nadam se da će jednog dana koji nije tako daleko, prevagnuti volja našeg naroda i da ćemo biti u mogućnosti da formiramo novu državu", dodao je smenjeni lider Katalonije u Kopenhagenu.


autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side