12.02.2019 Barselona

Pućdemon: Suđenje katalonskim separatistima test za demokratiju u Španiji

Pućdemon: Suđenje katalonskim separatistima test za demokratiju u Španiji Foto: Beta / AP
Bivši lider španske pokrajine Katalonije Karles Pućdemon izjavio je danas u Berlinu da suđenje katalonskim separatistima za pokušaj otcepljenja Katalonije od Španije predstavlja "test za špansku demokratiju".

"Špansko pravosuđe je od danas na testu, a to je test za špansku demokratiju", rekao je Pućdemon komentarišući početak suđenja grupi od 12 bivših katalonskih zvaničnika.

Pućdemon je ocenio da je suđenje "maskarada" dodajući da nije trebalo ni da bude održano.

Bivši lider Katalonije je pobegao u Belgiju kako bi izbegao sudsko gonjenje, nekoliko dana posle hapšenja nekoliko članova njegove smenjene regionalne vlade.

Pućdemon je novinarima u Berlinu rekao da nije zadovoljan reakcijama evropskih institucija koje su, kako navodi, stale na stranu Madrida u konfliktu sa katalonskim separatistima.

"Zašto se Evropska unija (EU) više brine za ono što se dešava u Venecueli nego za ono što se dešava u Madridu", rekao je Pućdemon.

Nemački sud je u julu 2018. godine odbio da izruči Pućdemona Španiji koja je u međuvremenu povukla evropski nalog za njegovo hapšenje, ali Pućdemonu i dalje preti hapšenje ako se vrati u Španiju.

Optuženima, kojima je danas počelo suđenje, prete kazne od sedam do 25 godina zatvora zbog održavanja zabranjenog referenduma o otcepljenju 1. oktobra 2017. godine.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side