Pućdemon osudio odluku Vrhovnog suda Španije
14.10.2019 | 13:10h ► 19:36h Madrid

Pućdemon osudio odluku Vrhovnog suda Španije

Pućdemon osudio odluku Vrhovnog suda Španije Foto: Beta/AP/Francisco Seco
Bivši katalonski predsednik Karles Pućdemon osudio je odluku Vrhovnog suda Španije da katalonskim političarima izrekne višegodinšnje kazne zatvora i pozvao na akciju.

 

 

On je, u saopštenju koje je poslao iz Belgije, naveo da je dužina zatvrskih kazni "nepravedna" i "nehumana" i dodao da su opšti izbori u Španiji 10. novembra prilika za pokazivanje "dostojanstva i snage" katalonskog separatizma.

Bivši katalonski lider i još nekoliko katalonskih separatista od neuspelog pokušaja secesije 2017. godine žive u Belgiji.

"Ukupno 100 godina zatvora… vreme je da se reaguje kao nikada do sada. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", tvitovao je ranije Pućdemon.

Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 katalonskih političara, pristalica secesije, na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine predvođeni Pućdemonom.

Sudija španskog Vrhovnog suda Pablo Ljarena izdao je danas međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona.

Pućdemon se tereti za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, isto za šta je devet političara dobilo zatvorske kazne.

Španija je prvi nalog izdala 2017. godine, ali ga je kasnije povukla nakon što je nemački sud odlučio da Pućdemon ne može biti izručen Španiji zbog pobune, što je bila prvobitna optužba.

Šef katalonske vlade Kim Tora je apelovao na španske vlasti da "zaustave represiju" i amnestiraju osuđene, kao i optužene separatiste u bekstvu.

Katalonci koji su protv otcepljenja Španije pozdravili su danas odluku Vrhovnog suda.

Katalonsko civilno društvo, grupa koja podržava jedinstvo sa Španijom, navelo je da su političari krivi za "izvršavanje teških radnji koje su bile eksplicitni pokušaj narušavanja ustavnog poretka i španske demokratije".

Istraživanja pokazuju da je 7.5 miliona stanovnika Katalonije otprilike pođednako podeljeno na one koji su za nezavisnost ove provincije i one koji su za ostanak u Španiji.

autor: MIM/SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side