17.01.2018 Barselona

Pućdemon obećava da će ponovo formirati legitimnu vladu Katalonije

Pućdemon obećava da će ponovo formirati legitimnu vladu Katalonije Foto: Beta, AP
Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon, koji se sklonio u Brisel, obećao je danas da će njegov bivši kabinet ponovo biti legitimna vlada Katalonije, oštro kritikujući španske vlasti pred konstitutivnu sednicu novog parlamenta Katalonije.

"Oni (Madrid) znaju samo za strah, nasilje i nametanje. Pokazaćemo im da nema ničeg što može da pokori duh slobodnih ljudi", naveo je Pućdemon na Tviteru.

Pućdemon i četiri člana njegove vlade pobegli su u Belgiju kako bi izbegli istragu španskih vlasti koje ih terete za krivična dela povezana s njihovim nastojanjem da proglase secesiju Katalonije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Na izborima za novi katalonski parlament 21. decembra najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona. Konstitutivna sednica novog saziva biće održana danas.

Pućdemon i bivši ministri koji su s njim u Belgiji izabrani su za poslanike na tim izborima. Oni nisu zatražili pravo glasa na današnjoj konstitutivnoj sednici, a španske vlasti su obećale da će sudskim putem pokušati da spreče tu mogućnost.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side