21.10.2017 | 21:45h ► 22:27h Barselona

Pućdemon: Katalonija neće prihvatiti ukidanje svoje autonomije

Pućdemon: Katalonija neće prihvatiti ukidanje svoje autonomije Foto: Beta / AP
Katalonski predsednik Karles Pućdemon izjavio je večeras da Katalonija neće prihvatiti plan Madrida za ukidanje autonomije tog španskog regiona.

Pućdemon je u televizijskom obraćanju plan španskog premijera Marijana Rahoja da uvede direktnu upravu Madrida nad Katalonijom nazvao "pokušajem da se ponizi" Katalonija i "napadom na demokratiju", navodi Asošiejted pres.

On je najavio da će zakazati sednicu katalonskog parlamenta na kojoj će se razmatrati odgovor na planove španske Vlade, odnosno na, kako je rekao, njen "pokušaj da izbriše" autonomiju Katalonije.

Pućdemon ;je nameru Rahoja opisao kao "najgori napad" na katalonski narod i institucije od 1939. godine, kada je španski fašistički diktator Fransisko Franko, na kraju Španskog građanskog rata, raspustio katalonsku regionalnu vladu.

On je dodao da španska Vlada deluje protiv demokratske volje Katalonaca pošto je odbila sve ponude za dijalog, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Obraćajući se evropskim građanima na engleskom, katalonski lider je dodao da su temeljne vrednosti EU "pod rizikom u Kataloniji".

Španski premijer Marijano Rahoj objavio je ranije danas plan za preuzimanje kontrole nad regionom čije vlasti prete otcepljenjem, koji obuhvata smenu katalonskih separatističkih lidera, uvođenje direktne uprave Madrida nad Katalonijom i raspisivanje vanrednih izbora za katalonski parlament.

Kako bi sasekao krila katalonskom separatističkom pokretu, Rahoj je zatražio od Senata da odobri španskim ministrima da preuzmu ovlašćenja članova katalonske Vlade, uključujući kontrolu nad katalonskom policijom, finansijama i medijima.

 

Predsednica parlamenta Katalonije: Potez Španije je državni udar

Foto: Beta / AP

Predsednica katalonskog parlamenta Karme Forsadelj izjavila je danas da su španske centralne vlasti izvršile "državni udar" tokom, kako je navela, "autoritarnog" pokušaja preuzimanja kontrole nad Katalonijom.

Forsadelj je rekla u Barseloni da je španski premijer "Marijano Rahoj objavio de fakto državni udar u cilju zbacivanja demokratski izabrane vlade (Katalonije)" i dodala da je njegov potez "autoritarni udarac u članici Evropske unije", navodi Asošiejted pres.

Španski premijer Marijano Rahoj objavio je danas plan za preuzimanje kontrole nad regionom čije vlasti prete otcepljenjem, koji obuhvata smenu katalonskih separatističkih lidera, postavljanje predstavnika Madrida na njihovo mesto i raspisivanje vanrednih izbora za katalonski parlament.

Rahoj je zatražio od Senata da odobri španskim ministrima da preuzmu ovlašćenja članova katalonske Vlade, uključujući kontrolu nad katalonskom policijom, finansijama i medijima.

Kako bi sasekao krila katalonskom separatističkom pokretu, Rahoj je od Senata zatražio i da ga ovlasti da raspiše izbore za parlament Katalonije, što sada može da učini jedino predsednik tog regiona Karles Pućdemon.

Senat, u kojem Rahojeva Narodna partija ima apsolutnu većinu, glasaće u petak o predloženim merama španske Vlade za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Rahoj je danas rekao da će katalonski parlament imati smanjena ovlašćenja, ali da neće biti raspušten do izbora novih poslanika, koji prema planu njegove Vlade treba da se sprovedu za manje od šest meseci.

 

Senat Španije u petak glasa o merama za preuzimanju kontrole nad Katalonijom

Foto: Beta / AP

Potpredsednik španskog Senata Pedro Blanko izjavio je da će sledećeg petka biti održano glasanje o merama koje je španska Vlada predložila za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je danas od Senata ovlašćenje za raspuštanje katalonske vlade, odnosno aktiviranje člana 155 Ustava Španije, rekavši da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već da se odnosi samo na smenjivanje katalonskih separatističkih lidera. On je zatražio i hitno raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji.

Blanko je danas rekao novinarima da će gornji dom španskog parlamenta formirati specijalnu komisiju od 27 senatora koja će u utorak načiniti prvu procenu predloženih mera, navodi Asošiejted pres.

Predsednik Katalonije Karles Pućdemon može da uloži žalbu na mere tako što će se pojaviti pred tom komisijom pre četvrtka u 12.00 ili slanjem izaslanika.

Specijalna komisija potom bi trebalo da usvoji konačni predlog o kojem će se glasati na sednici Senata u petak.

Vladajuća Narodna partija premijera Rahoja ima apsolutnu većinu u Senatu, a očekuje se i široka podrška opozicionih senatora za mere čiji je cilj očuvanje jedinstva Španije.

U Barseloni su večeras stotine hiljada demonstranata izašle na ulice kako bi iskazale masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto se protest, prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobađanje dvojice katalonskih aktivista, pretvorio u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side