Psi i mačke ne prenose koronavirus na ljude, ali mogu da se zaraze
05.03.2020 Hongkong

Psi i mačke ne prenose koronavirus na ljude, ali mogu da se zaraze

Psi i mačke ne prenose koronavirus na ljude, ali mogu da se zaraze Foto: Beta/AP/Kin Cheung
Mačke i psi ne mogu da prenesu novi koronavirus na ljude, ali mogu da budu pozitivni na testu, ako se zaraze od svojih vlasnika.

 

 

To je zaključak Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hongkonga nakon što je testiranje jednog psa u karantinu, 27. i 28. februara kao i 2. marta, dalo "blago pozitivan" rezultat na virus.

Portparol odeljenja izjavio je da nema dokaza da kućni ljubimci mogu biti izvor zaraze KOVID-19, i da ne mogu da se razbole.

Naučnici sumnjaju da je virus poznat kao SARS-COV-2 koji izaziva bolest nastao kod slepih miševa pre nego što je prenet na druge vrste, verovatno male divlje sisare koji su ga preneli na ljude.

Međutim, stručnjaci sa više univerziteta slažu se da je kod testiranog psa otkriven nizak nivo infekcije pa je verovatno da je virus prenet sa čoveka na životinju.

Odeljenje za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hong Konga je predložilo da se svi kućni ljubimci iz domaćinstva gde je neko od ljudi pozitivan na koronavirus stave u karantin.

Vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijenu koja podrazumeva pranje ruku pre i posle dodirivanja životinja i njihove hrane i zabranu ljubljenja sa njima. Obolele osobe treba da izbegavaju konakt sa kućnim ljubimcima a ako otkriju promene u zdravstvenom stanju životinja trebalo bi da odmah obaveste veterinara.

Osim održavanja higijene, vlasnicima kućnih ljubimaca savetovano je da ne budu preterano zabrinuti i da ne napuštaju svoje ljubimce.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side