Prva sednica nove vlade Grčke: Novi model vladanja
10.07.2019 Atina

Prva sednica nove vlade Grčke: Novi model vladanja

Prva sednica nove vlade Grčke: Novi model vladanja Foto: Beta, AP
Na prvoj sednici nove vlade Grčke, sastavljene posle izbora na kojima je u nedelju pobedila stranka umerene desnice Nova demokratija, premijer Kirijakos Micotakis je širi sastav svog kabineta obavestio o, kako je rekao, novom modelu vladanja, uz 12 prioriteta.

"Imam apsolutno poverenje u našu sposobnost da promenimo Grčku", rekao im je premijer, prenele su RTV stanice u direktnom prenosu.

Novina u radu vlade je određena nizom osnovnih principa, među kojima je prvi jedinstven mehanizam za praćenje i kontinuiranu koordinaciju ministara i drugog osoblja radi sprovođenja vladinog programa.

Slede principi ocenjivanja efikasnosti vlade u postizanju očekivanih rezultata, zatim korišćenje međunarodnih modela merenja efikasnosti i opipljivih rezultata u društvu i ekonomiji, stalno obaveštavanje javnosti o radu vlade uz "apsolutnu transparentnost".

Ministri su dobili niz zadataka, među kojima je prvi izrada godišnjih planova sprovođenja vladine politike u svakom ministarstvu, na osnovu budžeta.

Ostali hitni zadaci ministara su godišnje zakonodavno i regulatorno programiranje, godišnje planiranje zapošljavanja, godišnji izveštaj o zakonodavnoj aktivnosti.

Priprema nacrta zakona od sada će se, na predlog ministara, obavljati u novom Generalnom sekretarijatu Vlade za pitanja zakonodavstva i parlamentarna pitanja.

Ministri su obavezni i da sastavljaju analize uticaja svoje politike tokom njenog sprovođenja.

Posebno poglavlje u radu nove vlade Grčke je "Izbegavanje sukoba interesa".

To obuhvata "drastično ograničenje broja preraspoređenih službenika i savetnika", "zabranu zapošljavanja rođaka članova vlade prvog i drugog stepena", "zabranu svim članovima vlade i njihovim saradnicima bilo kakve profesionalne i poslovne aktivnosti van vlade".

Svim članovima vlade, njihovim saradnicima, supružnicima i njihovoj deci zabranjeno je i zaključivanje bilo kakvih ugovora s državnim sektorom.

Formirano je novo telo, Predsedništvo vlade čiji su zadaci podrška radu ministarstava, koordiniranje i praćenje rada vlade, podrška zakonodavnom radu i koordinacija ministarstava koja će sarađivati u srodnim, povezanim aktivnostima.

Jednu grupu srodnih i povezanih aktivnosti čine: zaštita građana (unutrašnji poslovi), pravosuđe, spoljni poslovi, odbrana, zatim prosveta i verska pitanja - što je u Grčkoj u jednom resoru, i zdravstvo.

Druga grupa su ministarstva za finansije, za razvoj i investicije, za razvoj sela i hranu (ministarstvo poljoprivrede), za rad i socijalna pitanja, za politiku prema ostrvima i za pomorstvo, zatim za turizam, kulturu i sport - što je u Grčkoj u istom sektoru, za infrastruktura i transport, za životnu sredinu i energetiku.

Premijer Micotakis će program svoje vlade tek obrazložiti u skupštini koja se konstituiše u novom sastavu posle izbora, a najavio je da će mu prioriteti biti privreda, socijalno osiguranje i penzije, pravosuđe, prosveta i zdravstvo, s ciljem da "izgradi osećanje jedinstva i društveni mir" - što je oboje razoreno tokom deset godina finansijske krize u Grčkoj.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side