16.06.2018 Sana

Provladine snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Hodeidi

Provladine snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Hodeidi Foto: Beta/AP/Hani Mohammed
Jemenske provladine snage uz podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom preuzele su danas kontrolu nad međunarodnim aerodromom u lučkom gradu Hodeidi, saopštili su zvaničnici lojalni jemenskoj vladi u egzilu.

Pripadnici provladinih snaga uklanjaju mine na prilazima aerodromu.

"Oružane snage koje podržava arapska koalicija oslobodile su međunarodni aerodromi Hodeida od pripadnika Huti milicije i timovi inženjerije počeli su da čiste aerodrom i okolinu od mina i bombi", saopštila je vojska na Tviteru.

Drugi vladini izvori i očevici rekli su da koalicione snage nisu u potpunosti preuzele kontrolu nad aerodromom i da se i dalje vode borbe.

Šiitski pobunjnici, Huti, protiv kojih se bore pripadnici koalicije, nisu saopštili da su izgubili kontrolu nad aerodromom.

Danas je četvrti dan ofanzive vladinih snaga na Hodeidu preko koje u Jemen, koji je na ivici gladi, ulazi 70 odsto hrane i najveći deo humanitarne pomoći.

Danas je i izaslanik UN za Jemen Martin Grifits doputovao u Sanu na hitne razgovore o Hodeidi.

Grifits bi trebalo s predstavnicima šiitskih pobunjenika da razgovara o eventualnom ustupanju kontrole komisiji koju bi nadgledale UN.

Izaslanik UN nije davao izjave po dolasku u Jemen.

Očekuje se da će Grifits u ponedeljak obavestiti Savet bezbednosti UN o predlogu za nastavak pregovora i povratak mira u Jemen.

Najveća ofanziva u trogodišnjem građanskom ratu u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta povećala je zabrinutost da bi humanitarna katastrofa u Jemenu mogla da bude produbljena.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side