17.10.2017 Jerusalim

Protivljenje Izraela neće sprečiti palestinsku vladu jedinstva

Protivljenje Izraela neće sprečiti palestinsku vladu jedinstva Foto: Freeimages
Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne izjavio je večeras da je uspeh u pomirenju najveći interes Palestinaca bez ozbira na izjave Izraela koji razoružavanjem Hamasa uslovljava kontakte s palestinskom vladom jedinstva.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost najavio je prethodno da neće pregovarati s palestinskom vladom "koja uključuje Hamas, terorističku organizaciju koja poziva na uništenje Izraela, sve dok ne ispuni uslove Izraela".

Pod uslovima se između ostalog podrazumeva i prekid veza Hamasa s Iranom.

Portarol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je rekao da nastavak napora na pomirenju između Abasovog sekularnog Fataha i islamskog Hamasa služi očekivanjima za jedinstvo i nezavisnost Palestinaca, preneli su izraelski mediji.

Te rivalske palestinske frakcije potpisale su prošle nedelje u Kairu sporazum o pomirenju koji spaja vladu u Gazi, kojom je vladao Hamas s Palestinskom upravom, predvođenom Fatahom na Zapadnoj obali.

Hamas je pristao da preda administrativnu kontrolu nad Gazom i ključni granični prelaz prema Egiptu Palestinskoj upravi deceniju nakon što je silom preuzeo kontrolu na toj teritoriji, pobedivši snage lojalne Fatahu.

Rudejne je rekao da je sporazum iz Kaira ima za cilj da okonča palestinske podele i da nikakva pozicija Izraela neće promeniti zvaničan palestinski stav, navodeći da je vlada nacionalnog jedinstva i ranije postojala i nije bilo uticaja spoljnih elemenata, uključujući Izrael.

Izat al-Rišk, član političkog biroa Hamasa, ocenio je da pokušaj Izraela da minira pomirenje postavljanjem uslova pokazuje da je Izrael zabrinut za pomirenje i posledice.

On je dodao da niko ne može postavljati uslove Palestinskoj upravi o tome i da ona mora odgovoriti odlučno da nastavlja korake ka pomirenju i da nije zastrašena agresivnim pretnjama Izraela.

Međunarodna zajednica, uključujući administraciju SAD, pozdravila je pomirenje, rekao je Abasov portparol.

On je ocenio da je povratak Palestinske uprave u Gazu i preuzimanje odgovornosti u njoj takođe dobro primljeno, navodeći da nema te pozicije Izrael koja će izmeniti odlučnost Palestinaca da osnuju nezavisnu palestinsku državu u granicama pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side