Protesti u Rumuniji
15.01.2012 Bukurešt

Protesti u Rumuniji

Protesti u Rumuniji AP/Beta
U Bukureštu i drugim rumunskim gradovima danas su nastavljeni protesti građana nezadovoljnih radom vlade i oštrim merama štednje.

Demonstracije, koje traju već četiri dana zaredom, najbrojnije su otkako je 2004. godine na vlast došao predsednik Rumunije Trajan Basesku, kome sada traje drugi mandat.

Protesti su rezultat velikog nezadovoljstva zbog smanjenja plata u javnom sektoru, viših poreza, samovoljnog upravljanja vladajuće koalicije državnim institucijama i sveprisutne korupcije, navodi agencija AP.

Protesti su počeli u četvrtak, u znak podrške jednom zvaničniku iz sektora zdravstva koji je bio prinuđen da podnese ostavku izložen pritisku posle kritika vlade zbog reformi zdravstvenog sistema.

Iako je Basesku u petak povukao sporni predlog zakona o zdravstvenom sistemu, demonstracije su nastavljene.

Basesku (60) je bio popularan u narodu kada je došao na vlast, ali je sada bes demonstranata usmeren upravo ka njemu.

Mandat rumunskog predsednika suspendovao je parlament 2007. godine, ali je Basesku nastavio da obavlja tu funkciju pošto je dobio poverenje na nacionalnom referendumu.

Basesku je izvojevao tesnu pobedu nad bivšim šefom diplomatije Mirče Ðoanom u drugom krugu predsedničkih izbora 2009. Njegov petogodišnji mandat ističe 2014. godine.

Rumuni sada svaljuju krivicu na Baseskua zbog loše ekonomske situacije.

Na Univerzitetskom skveru u Bukureštu, više stotina građana protestovalo je danas uzvikujući "Dole Basesku" i pozivajući na prevremene izbore. Više stotina ljudi protestovalo je danas i u Klužu, Devi, Galacu...

Na jučerašnjem protestu u Bukureštu, gde se okupilo više od 3.000 ljudi, demonstranti su se sukobili s policijom.

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side