Protest u Tel Avivu zbog ubistva Džordža Flojda
03.06.2020 Tel Aviv

Protest u Tel Avivu zbog ubistva Džordža Flojda

Protest u Tel Avivu zbog ubistva Džordža Flojda Foto: Beta/AP/Ariel Schalit
Više od 200 demonstraata protestovalo je ispred diplomatske misije SAD u Tel Avivu zbog ubistva afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja.

 Okupljeni na sinoćnim demonstracijama nosili su transparente s natpisima "Crni životi su važni" i "Svi životi su važni".

Flojd je umro 25. maja u američkom gradu Mineapolisu, kada je beli policajac Derek Čovin gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest. To ubistvo izavalo je talas protesta u SAD, često nasilnih, koji traju već nedelju dana.

Neki demonstranti u Tel Avivu nosili su transparente s imenom 18-godišnjeg Izraelca iz Etiopije Solomana Teka na koga je prošle godine pucao policijac koji nije bio na dužnosti i ubio ga, tvrdeći potom da mu je pretila grupa tinejdžera.

Izraelci poreklom iz Etiopije žale se na rasizam, nedostatak mogućnosti, endemsko siromaštvo i rutinsko zlostavljanje od policije.

Etiopski Jevreji su počeli da stižu u Izrael 70-tih godina 20. veka. Mnogi su prebačeni avionima u okviru tajnih operacija 80-tih i 90-tih godina. Sada ih ima oko 150.000 i čine dva odsto stanovnika Izraela.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side