06.12.2018 Beograd

Opozicija u Skupštini Srbije: Građani ostali uskraćeni da čuju kako će vlada arčiti njihov novac

Opozicija u Skupštini Srbije: Građani ostali uskraćeni da čuju kako će vlada arčiti njihov novac Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predstavnici pojedinih opozicionih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su večeras da su građani Srbije uskraćeni da čuju kako će vlada da "arči" njihov novac u 2019. godini, jer je kako su rekli, vladajuća koalicija potrošila vreme za raspravu o državnom budžetu tako što je podnela 300 amandmana na prvu tačku dnevnog reda.

Samostalna poslanica Marinika Tepić rekla je novinarima na vanrednoj konfereniciji za štampu u Skupštini da je Srpska napredna stranka (SNS) "podlim manevrom, ne prvi put ostavila tako ključni zakon - budžet u zapećku", a opoziciji je ostalo da govori po 20 sekundi o svakom od predloženih zakona, ali nije dobila ni toliko.

Kako je rekla, opozicija više od godinu dana trpi "apsolutno nedopustivo, mizerno ponašanje vladajuće klike Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera".

"I ne samo to, već intenzivno huškanje, propagiranje, zagovaranje i promovisanje mržnje prema svima koji ne dele mišljenje vladajuće koalicije. Ovakva kampanja i propaganda je na početku ove godine dovela do ubistva i političke likvidacije jednog čoveka, Olivera Ivanovića, a pre nekoliko dana je to umalo mogao da bude i naš opozicioni kolega Borko Stefanović", kazala je Tepić.

Po njenim rečima, Skupština je pod rukovodstvom SNS-a postala "generator mržnje i huškanja, ne samo poslanika jednih protiv drugih, već i građana", jer se ta atmosfera preliva i na ulice.

Tepić je rekla da su predstavnici opozicije rešili da od večeras tokom noći na svaka dva sata održavaju konferencije za medije kako bi na taj način informisali građane o onome o čemu su hteli da govore u toku skupštinske sednice, a što im predsednica Skupštine Maja Gojković nije dozvolila.

"Zastupamo građane koji su nam ove mandate dali. Nije to ni volja ni nevolja Maje Gojković, niti Martinovića, ni Orlića, a kamoli Marijana Rističevića. To je naše pravo koje nam je Ustavom garantovano i jedino što možemo da radimo na kraju je da se na ovaj način obratimo", kazala je Tepić.

Tepić je rekla da već nekoliko godina u nizu poslanici ne dobijaju izveštaj Vlade o budžetu, što je obaveza, pa su zato svi rezultati koje su izneli ministri, među kojima i ministar finansija Siniša Mali, "samo bajke".

"Ne postoji nijedan uporedni podatak, nijedan osnov koji bi bio pokazatelj da su oni nešto radili dobro ili loše... Tako da je sve što govore čista improvizacija i predizborna kampanja koja kod njih traje u kontinuitetu", rekala je ona.

Ona je ocenila da će prema predloženom budžetu za 2019. godinu biti uloženo šest milijardi dinara za Bezbednosno-informativnu agenciju koja će taj novac utrošiti da, prema njenim rečima, "propagira mržnju i nasilje prema svima koji drugačije misle".


Foto: prtscr ytb

Šef poslanička grupe Dveri Boško Obradović kazao je da je ta konferencija poslednja zvanična, jer je ona odobrena, te da sve naredne koje su najavili tokom noći na svaka dva sata, neće imati ozvučenje, ni prenos preko sajta Skupštine, ali da će oni ostati u zgradi celu noć jer imaju šta da kažu građanima jer su uskraćeni kroz parlamentarno nasilje u plenumskoj sali.

"Mi ostajemo ovde, na svaka dva sata u toku ove noći držaćemo konferencije za medije. Ako ne dobijemo asistenciju Narodne skupštine i direktan prenos, mi ćemo to prenositi na našim internet stranicama", rekao je Obradović i dodao da će na sledećoj konferenciji u 21 sat govoriti poslanici Demokratske stranke.

Poslanici pojedinih opozicionih stranaka izašli su večeras iz skupštinske sale pošto su opomene dobili nakon što su reklamirali povredu Poslovnika poslanik Demokratske stranke Balša Božović, Dveri Boško Obradović i Socijademokratske stranke Marko Đurišić.

Kako su najavili poslanici DS, Dveri, SDS, Narodne stranke, Pokreta centra, samostalni poslanici, poslanici Demokratske stranke Srbije oni će konferencije za novinare držati na svaka dva sata počev od večeras u 19.00.

 

U holu će govoriti o budžetu tokom cele noći

Predstavnici više opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije zatražili su večeras da se normalizuje rad parlamenta, prestane ućutkivanje onih koji drugačije misle i prestane sa podošenjem besmislenih amandamana kojima se onemogućava rasprava u pojedinostima o predloženim zakonima važnim za građane.

Oni su iz skupštinske sale izašli pošto su opomene dobili nakon što su reklamirali povredu Poslovnika poslanik Demokratske stranke Balša Božović, Dveri Boško Obradović i Socijademokratske stranke Marko Đurišić i na vanrednoj konferenciji najavili da će cele noći u skupštinskom holu govoriti o predloženom budžetu i drugim zakonima sa dnevnog reda pošto to nisu mogli u plenumu.

Kako su najavili poslanici DS, Dveri, SDS, Narodne stranke, Pokreta centra, samostalni poslanici, poslanici Demokratske stranke Srbije oni će konferencije za novinare držati na svaka dva sata od 19.00.

"Uspeli su da nas ujedine ovakvim ponašanjem. Ne želimo da budemo ućutkani", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija rekao je da su odlulčili da "podvuku crtu" i složno iskažu protivljenje obesmišljavanju rada parlamenta.

"Bez obzira što mi koji ovde stojimo ne mislimo o svemu isto i ne treba da se pravimo da smo oko svega slažemo , ali treba da postoji svetinja i nešto što je iznad pojedinačnih i ideoloških uverenje, a to je da li će biti parlamenta ili neće i da li će biti parlamentarne demokratije ili neće", kazao je Vukadinović.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da aktuelna vlast vrši nasilje protiv svakog ko drugačije misli , da ukidaju izložbe i predstave, da pokušavaju ubistva opozicionih lidera i vrše nasilje u parlamentu zabranjujući poslanicima da govore o najvažnijim temama u Srbiji.

"Mi više to nećemo da trpimo i ćutim i nećemo da dozvoljavamo da nas ponižavaju. Dozlogrdilo je. Đavo je odneo šalu i zato smo se svi ujedinili i ovo je ovde (u skupštinskom holu) sada otvoreni parlament", kazao je Obradović.

Poslanica Pokreta centra Tatajana Macura rekla je da je neophpodno omogućiti da poslanicima da građanima predstave rešenja koja bi poboljšačla zakonske predloge i da ukažu na ono što je u tim zakonima loše za njih.

Šef poslaničkog kluba Samostalni posčanici Jovan Jovanović rekao je da tokom sednice nisu imali priliku da kažu da li je neophodno iz budžeta izdvajati sredstva za nacionalni stadion ili gondolu ili nešto drugo nogo neophodnije.

U sali gde se održavajiu sednice predsedavajući Veroljub Arsić pošto je vreme za raspravu u pojedinostima utrošeno na prvu tačku dnevnog reda od ukupno 62 među kojima je i državni budžet zanarednu godinu samo iščitava podnetwe amandamane poslanika.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side