26.11.2019 Beograd

Protest nemačkih poljoprivrednika protiv ekološke politike

Protest nemačkih poljoprivrednika protiv ekološke politike Foto: Beta / AP
Nekoliko hiljada nemačkih poljoprivrednika okupilo se danas u Berlinu, a neki su došli svojim traktorima, protestujući zbog najave plana smanjenja upotrebe pesticida i hemijskog đubriva u sklopu ekoloških mera.

"Nemačkim poljoprivrednicima je potrebna zaštita kao i perspektive o budućnosti, a ne prekomerni propisi i zabrane", naveo je sindikat poljoprvrednika u Nemačkoj.

Poljoprivrednici posebno traže ponovno razmatranje plana "zaštite insekata", koji je početkom septembra predstavila vlada kancelarke Angele Merkel.

Plan koji je nastao kao kompromis između ministarstava životne sredine i poljoprivrede, predviđa zabranu upotrebe glifosata do 2023. godine. Predviđena je do 2021. godine i zabrana herbicida i insekticida u "ekološkim ugroženim" zonama.

To je treći protest poljoprivrednika za manje od dva meseca. Poljoprivrednici se uopšteno žale da nedostatak pažnje političara i sve veću pažnju javnosti za ekološka pitanja, a manje za poljoprivredna.

Poljoprivrednici u Bavarskoj su ove godine prikupili više od 1,8 miliona potpisa za "spasavanje pčela" od pesticida i to je navelo regionalne vlasti da obrate veću pažnju tom pitanju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side