18.07.2017 Donjeck

Proruski pobunjenici hoće da formiraju državu koja će zameniti Ukrajinu

Proruski pobunjenici hoće da formiraju državu koja će zameniti Ukrajinu
Separatističke vlasti u istočnoj Ukrajini koje se protive vlasti Kijeva najavile su danas da žele da formiraju novu državu koja bi zamenila Ukrajinu i imala glavni grad u oblastima pod njihovom kontrolom.

Prema planu koji su predstavili proruski pobunjenici nova zemlja bila bi formirana posle referenduma organizovanog širom Ukrajine i zvala bi se Malarusija, naziv koji je za vreme carske Rusije uglavnom odgovarao teritoriji savremene Ukrajine.

Ona bi obuhvatila teritoriju sadašnje Ukrajine izuzev Krima koji je Rusija pripojila 2014. a glavni grad bio bi Donjeck, uporište separatista na istoku zemlje, dok bi Kijev imao status istorijskog i kulturnog centra.

Ustav buduće države predstavio je danas vođa pobunjeničke republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko.

Separatistička novinska agencija navela je da su se dve jednostrano proglašene republike Donjeck i Lugansk kao i 19 ukrajinskih regiona složili da objave osnivanje nove države koja će biti naslednica Ukrajine.

Objava je iznenadila međutim zvaničnike u Lugansku čiji je vođa Igor Plotnicki rekao da nije bio konsultovan o ovom planu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin je ismejao ovu najavu i nazvao je "vašarskom predstavom marioneta Kremlja".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je poziv Zaharčenka njegov lični poziv i da su u Moskvi o tome saznali jutros preko medija.

On je dodao da Rusija ostaje privržena mirovnim sporazumima iz Minska postignutim 2015.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side