13.01.2018 Prag

Prorouski Zeman i proevropski Drahoš mobilišu češke birače za drugi krug predsedničkih izbora

Prorouski Zeman i proevropski Drahoš mobilišu češke birače za drugi krug predsedničkih izbora Foto: Beta, AP
Predsednik Češke Miloš Zeman, pošto iz prvog kruga predsedničkih izbora u petak i subotu nije, kako je očekivao, izašao kao ubedljivi favorit niti čak pobednik, promenio je mišljenje i prihvatio da pred drugi krug za 14 dana ipak vodi kampanju i učestvuje u TV debatama s protivkandidatom, akademikom Jiržiji Drahošom.

"U drugom krugu počinje sve od nule. Još sam mlad, pun snage i energije. Rado ću izaći u susret Jiržiju Drahošu i suočiću se sa njim lice u lice u TV debati", kazao je danas Zeman posle prebrojavanja glasova sa 99 odsto glasačkih mesta kada je postalo jasno da je osvojio 38,6 odsto, a Drahoš 26,55 odsto.

Zeman je međutim izrazio želju da se očekivane dve debate ne vode na javnom TV-servisu, već na dve privatne televizije, budući da je predsednik u svađi s nacionalnom Češkom televizijom, a komercijalna TV Prima postala je tokom ovih pet godina "dvorska televizija" u kojoj on ima redovni nedeljni intervju.

Posle prvog kruga porasle su šanse Drahoša da 26. i 27. januara pobedi Zemana koji traži poverenje Čeha da vodi zemlju još pet godina.

Drahošu su izrazili podršku, pozvali svoje birače da glasaju za njega i čak mu ponudili plaćeni reklamni prostor, četvorica kandidata koja su osvojila od 10 do četiri odsto glasova, a zajedno više od trećine ukupnog broja, a može da računa i na podršku opozicione desnice i Piratske stranke.

Proruskog Zemana pred drugi krug podržavaju ksenofobni antiislamski ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija, nereformisani komunisti i novi češki premijer, lider ANO Andrej Babiš.

Upravo Babišu bi eventualni poraz 73-godišnjeg Zemana u drugom krugu doneo neočekivane komplikacije sa sastavljanjem vlade, jer je Zeman obećao da će ga pustiti da vlada bez poverenja parlamenta i da će po svaku cenu sprečiti prevremene izbore, čak i ako Babišova manjinska vlada ne dobije skupšptinskog poverenje ni iz drugog pokušaja.

Eventualna pobeda 68-godišnjeg proevropskog Drahoša u drugom krugu ne bi značila osetniju prekretnicu u spoljnoj politici, jer, iako je Zeman izazivao kontroverze provokativnim proruskim izjavama, spoljnu politiku kreira i za nju je odgovorna isključivo češka vlada a premijer Babiš je u svom programu vladu jasno predstavio kao proevropsku, uz nameru da bude aktivnija u Evropskoj uniji.

Odbojan stav prema izbegličkim kvotama i potrebi da se učvrste spoljašnje granice EU i ne primaju migranti u Češku, ne razlikuje se bitnije ni kod jednog od devetorice kandidata koju su učestvovali u prvom krugu predsedničkih izbora.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.01.2018, 18:30h rodoljub

    Zeman je najrealniji i najobjektivniji politicar , uz Orbana, u Evropskoj Uniji . Naravno, posle Putina. On je svestan da zapad vodi rusofobnu-samoubilacku politiku, zbog poltronstva evropskih lidera americkoj korporativnoj i politickoj mafiji .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side