Prodemokratski kandidati diskvalifikovani sa izbora u Hongkongu
30.07.2020 Hongkong

Prodemokratski kandidati diskvalifikovani sa izbora u Hongkongu

Prodemokratski kandidati diskvalifikovani sa izbora u Hongkongu Foto: Beta/AP/Kin Cheung
Kandidature 12 prodemokratskih kandidata za parlamentarne izbore u Hongkongu, uključujući i kandidaturu Džošue Vonga, ključne figure Pokreta kišobrana, proglašene su nevažećim, saopštili su ti kandidati i osudili "totalni prezir" Pekinga prema tom poluautonomnom regionu.

Građani Hongkonga su pozvani na parlamentarne izbore u septembru koji su ključni, devet meseci nakon trijumfa prodemokratskog pokreta na lokalnim izborima, dok ova bivša britanska kolonija prolazi kroz najtežu političku krizu od vraćanja pod upravu Kine 1997. godine.

"Upravo sam diskvalifikovan sa izbora, a bio sam pobednik na primarnim izborima", napisao je na Tviteru Džošua Vong, simbol Pokreta kišobrana iz 2014.

Više od 600.000 građana Hongkonga učestvovalo je sredinom jula na primarnim izborima koje su organizovale prodemokratske stranke u tom gradu od 7,5 miliona stanovnika.

"Peking pokazuje potpuni prezir prema volji Hongkonga, gazi... autonomiju grada i nastoji da drži hongkonški parlament pod svojim jarmom", rekao je Vong.

On je osudio "meru najveće represije" protiv prodemokratskog tabora, objasnivši da su vlasti diskvalifikovale "gotovo sve prodemokratske kandidate, od progresivnih do tradicionalnih umerenih stranaka".

"Vlada Hongkonga podržava odluku... o proglašenju nevažećih 12 kandidatura za izbore za Zakonodavno veće", navodi se u saopštenju vlade.

Građanska stranka, jedna od najistaknutijih partija u demokratskom pokretu, saopštila je da su prihvaćene kandidature četiri njena člana.

Zakonodavno veće, lokalni parlament Hongkona, ima 70 članova koji se imenuju tako da će gotovo sigurno propekinški blok imati većinu.

Samo 35 predstavnika se bira direktnim glasanjem, a ostale pretežno imenuju društveno-profesionalne grupe kontinentalne Kine.

Međutim, prodemokratski pokreti su se nadali da će ponoviti uspeh od prošle godine.

Hongkong je već šest meseci poprište skoro svakodnevnih demonstracija za odbranu sloboda, na kojima se osuđuje mešanje Kine u poslove tog poluautonomnog regiona.

Na lokalnim izborima u novembru prošle godine, prodemokratske stranke su trijumfovale i preuzele kontrolu nad 17 od 18 distrikta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side