Prodemokratski demonstranti u Hongkongu pozivaju London u pomoć
15.09.2019 | 09:57h ► 12:40h Hongkong

Prodemokratski demonstranti u Hongkongu pozivaju London u pomoć

Prodemokratski demonstranti u Hongkongu pozivaju London u pomoć Foto: Beta, AP
Prodemokratski demonstranti okupili su se danas blizu konzulata Velike Britanije u Hongkongu tražeći od Londona da uloži više napora da zaštiti stanovnike svoje bivše kolonije a ponovo su ukazali na smanjenje sloboda u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Stotine ljudi pevalo je britansku himnu i mahalo britanskim zastavama kao i zastavom te bivše britanske kolonije.

Hongkong prolazi kroz najveću političku krizu od kada je vraćen Kini 1997. godine, uz skoro svakodnevne demonstracije. Demonstranti traže demokratske reforme i osuđuju, po njihovoj oceni, brutalni odgovor policije pri suzbijanju protesta.

Prema Kinesko-britanskoj deklaraciji iz 1984. kojom je određeno vraćanje te teritorije Kini, Hongkong je određen kao poluautonomna oblast kojom se vlada po principu "jedna zemlja, dva sistema", i prema tome uživa slobode koje ne postoje u ostatku Kine, a po ovoj deklaraciji je to oročeno do 2047. godine.

Međutim, prodemokratski aktivisti optužuju Peking da krši obećanja i da širi svoj politički uticaj nad tom malom teritorijom, između ostalog, time što joj ne dozvoljava da ima prave izbore.

Demonstranti su danas optužili London da ne traži od Pekinga da položi račune. Jedan plakat piše "zajednička kinesko-britanska deklaracija je ništavna".

Jedan broj demonstranta tražio je da se dozvoli stanovnicima Hongkonga da dobiju državljanstvo Velike Britanije ili neke druge zemlje Komonvelta.

Pre nego što je teritorija predata Kini stotine hiljada građana Hongkonga dobili su pasoše izdate u Londonu specijalno za britanske građane u inostranstvu, što im olakšava ulazak u Veliku Britaniju ali ne daje prava na rad i boravak.

Oko 130 britanskih poslanika ove nedelje potpisalo je otvoreno pismo u kome pozivaju Veliku britaniju i zemlje Komonvelta da prime građane Hongkonga koji žele da emigriraju.

 

Policija upotrebila suzavac protiv demonstanata u Hongkongu

Policija Hongkonga upotrebila je danas suvazac i vodene topove protiv demonstranata koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele na skupu koji je ranije zabranila policija, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Nekoliko desetina hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Hongkonga uprkos zabrani.

Prodemokratski demonstranti okupili su se ranije danas u blizini britanskog konzulata tražeći od Londona da uloži više napora da zaštiti stanovnike svoje bivše kolonije, i ponovo su ukazali na smanjenje sloboda u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Hongkong prolazi kroz najveću političku krizu od kada je vraćen Kini 1997. godine.

Protesti su počeli u junu, zbog, u međuvremenu, suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Demonstranti traže ostavku šefice vlade Hongkonga Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju ranijih protesta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side