Tramp rekao demokratskim poslanicima da se vrate odakle su došli
14.07.2019 | 11:20h ► 21:06h London

Tramp rekao demokratskim poslanicima da se vrate odakle su došli

Tramp rekao demokratskim poslanicima da se vrate odakle su došli Foto: Beta, AP
Američki predsednik Donald Tramp danas je nekim demokratskim poslanicima u Kongresu rekao da "mogu da se vrate" odakle su došli, čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

"Toliko je zanimljivo videti te 'napredne' demokrate u Kongresu... koji sada jasno i  glasno, i na perfidan način govore ljudima u SAD, koja je najveća i najmoćnija nacija na planeti Zemlji, kako treba voditi vladu", naveo je Tramp na Tviteru.

Američki predsednik je dodao da su ti poslanici poreklom iz zemalja "čije su vlade u potpuno katastrofalnim situacijama, vlade koje su najgore, sa najviše korupcije i najnesposobnije".

"Zašto se ne vrate u ta potpuno propala mesta u kojima vlada kriminal, kako bi pomogli da se situacija sredi", naveo je Tramp ne navodeći o kojim poslanicima i zemljama je reč.

Mediji prenose da je američki predsednik aludirao na poslanike, Aleksandriju Okazio-Kortez iz Njujorka, Ilhanu Omara iz Minesote i na Rašidu Tlaib iz Mičigena.

Tramp je rekao da su te osobe došle kako bi pokazale Amerikancima šta da rade i da bi predsednica demokrata Nensi Pelosi verovatno mogla da im obezbedi besplatne karte za povratak u zemlje porekla.

Nensi Pelosi je odmah reagovala i rekla da odbacuje Trampove ksenofobične izjave namenjene da podele naciju.

Drugi demokratski zvaničnik Ben Rej Ladžan rekao je da je Trampova poruka rasistička i dodao da su demokratski poslanici američki državljani koje je birao narod SAD.

Aleksandrija Okazio-Kortez je poreklom iz Portorika, Ilhana Omar je došla u SAD kao izbeglica iz Somalije, dok je Rašida Tlaib prva Amerikanka palestinskog porekla koja je ušla u Kongres.

 

Procurela depeša: Tramp izašao iz iranskog sporazuma iz inata Obami

Američki predsednik Donald Tramp izašao je iz iranskog nuklearnog sporazuma zato što je taj sporazum povezan sa njegovim prethodnikom Barakom Obamom, proizilazi iz nove procurele diplomatske depeše bivšeg britanskog ambasadora u SAD, objavljene danas u medijima.

"Administracija se oslanja na akt diplomatskog vandalizma izgleda zbog ideoloških razloga i razloga ličnosti .. radi se o Obaminom sporauzumu", napisao je ambasador Kim Darok u diplomatskoj depeši maja 2018. godine, prenosi britanaski dnevnik Mejl on Sandej (Mail on Sunday).

Ovaj dokument deo je druge serije poverljivih izveštaja koji su procurili i objavljeni su danas u tom britanskom dnevniku. Prvi telegrami kritični prema Trampovoj administraciji, koji su se pojavili u medijima pre nedelju dana, izazvali su besnu reakciju američkog predsednika i ostavku britanskog ambasadora Daroka.

Britanski list objavio je najnovije procurele dokumente i pored upozorenja britanske policije da mediji to ne rade.

U maju 2018. godine, Boris Džonson, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova otišao je u Vašington da pokuša da ubedi američkog predsednika da ne izvuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa svetskim silama.

U depeši poslatoj posle toga ambasador Kim Darok otkrio je podele u Trampovom timu oko te odluke, i kritikovao je nedostatak dugoročne strategije Bele kuće.

"Ne mogu da formulišu nikakvu strategiju za dan posle i kontakti sa Stejt departmentom jutros ne ukazuju ni na kakav plan za pružanje ruke partnerima i saveznicima, bilo u Evropi ili u regionu", napisao je ambasador.

On je takođe preneo da se američki državni sekretar Majk Pompeo "suptilno distancirao i govorio o 'odluci predsednika'" za vreme razgovora sa Borisom Džonsonom.

Prema bivšem britanskom ambasadoru Majk Pompeo je nagovestio da je beuzspešno pokušao da 'proda' revidiran tekst sporazuma Donaldu Trampu, piše Mejl on Sandej.

Nuklearni sporazum je postignut 2015. između Irana i šest svetskih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke i omogućio je ukidanje dela sankcija Teheranu u zamenu za iransko obavezivanje da neće razvijati nuklearno oružje. Trapm je 8. maja 2018. najavio da se SAD povlači iz sporazuma.

Ranije procurele depeše, prošle nedelje, u kojima Tramp nije prikazan u mnogo povoljnom svetlu izazvale su buru između Velike Britanije i njenog bliskog saveznika SAD. Ambasador Derok podneo je ostavku u sredu ocenivši da je nemoguće da više obavlja taj posao.

Britanska vlada naložila je istragu o izvoru curenja poverljivih dokumenta i policija je otvorila istragu o mogućem kršenju Zakona o zvaničnim tajnama.

U tim istragama identifikovan je izvor curenja, piše danas Sandej tajms. Prema tom listu, osumnjičeni je britanski zvaničnik koji je imao pristup arhivama ministarstva spoljnih poslova. Britanska policija juče je optužena da preti slobodi štampe pošto je uputila upozorenje medijima da ne objavljuju poverljive dokumente.

autor: VV/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.07.2019, 11:44h Данко Б. Марин

    Трампа су поставили, утраМпили на ,,демократским изборима" оружари, Обаму банкари и то је суштина...

E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side