Priručnik Vatikana za prevenciju seksualnog zlostavljanja
22.07.2020 Vatikan

Priručnik Vatikana za prevenciju seksualnog zlostavljanja

Priručnik Vatikana za prevenciju seksualnog zlostavljanja Foto: pixabay.com
Vatikan je objavio priručnik za prevenciju seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, ali on pokazuje i nedostatke u crkvenoj pravnoj praksi, prenosi danas Dojče vele.


U priručniku koji objavljuje vatikanska Kongregacija, predstavnicima crkve se daju uputstva kako da reaguju u slučaju da se pojavi sumnja da neko seksualno zlostavlja decu, objavio je prefekt Kongregacije za nauku kardinal Luis Francisko Ladarija Feer.

Priručnik ne sadrži nove zakone nego samo uputstva kako delati u skladu s već postojećim zakonima, rekao je.

U dokumentu na 17 stranica prvi put se sistematski opisuje kako reagovati "od prve prijave nekog mogućeg zločina do završetka postupka", objasnio je prefektov zamenik Đakomo Morandi u razgovoru za portal Vatikan njuz.

Priručnik je namenjen u prvom redu osobama koje se profesionalno bave primenom crkvenog prava, kao što su advokati ili sudije na biskupskim sudovima, zatim saradnicima zaduženim za crkveno pravo, ali i biskupima i vodećim ljudima sveštenstva koji ne raspolažu iscrpnijim znanjem o toj tematici.

U priručniku Vatikan ponovo upozorava verske institucije da prijave zločine merodavnim državnim institucijama. Uz to se kaže da sve informacije o mogućim slučajevima seksualnog zlostavljanja moraju da budu pomno ispitane.

Ali, ovaj priručnik jasno pokazuje i da u crkvenim krugovima često nedostaje i stručno poznavanje crkvenog prava.

Na konferenciji protiv seksualnog zlostavljanja 2019. stručnjaci su od Vatikana zahtevali doslednije sprovođenje istrage u slučaju sumnje i tešnju saradnju s državnim institucijama.

Konferencija je održana na inicijativu pape Franje koji je u više navrata najavio dosledno kažnjavanje zločinaca i okončanje zataškavanja nedela.

Žrtve se, međutim, i dalje žale da neki crkveni funkcioneri sprečavaju istragu i pokušavaju da zataškaju slučajeve seksualnog zlostavljanja, prenosi DW.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side