Priprema se istraga protiv Gugla
01.06.2019 San Francisko

Priprema se istraga protiv Gugla

Priprema se istraga protiv Gugla Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Američko ministarstvo pravde priprema antimonopolsku istragu protiv Gugla, kompanije koja je u Evropi već bila novčano kažnjavana zbog kršenja propisa o konkurenciji dok se u SAD čuju pozivi na njeno razbijanje, preneo je list Vol strit džurnal.

Taj američki list je juče preneo izjave neimenovanih izvora da se odsek ministarstva zadužen za "antitrust" poslove sprema da "bliže ispita komercijalnu praksu" Gugla u vezi njegovog pretraživača i drugih aktivnosti.

Federalna komisija za trgovinu, koja s ministarstvom pravde deli nadzornu ulogu u oblasti konkurencije, vodila je pre više godina široku istragu o dominaciji Gugla u internet pretraživanju i reklamiranju pre nego što ju je 2013. okončala.

Neki kongresmeni su nedavno tražili da se ta istraga ponovo otvori.

Evropska komisija je 20. marta kaznila Gugl treći put u poslednje dve godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU.

U SAD su s obe strane političkog spektra sve glasniji pozivi na delovanje protiv tehnoloških giganata, pa čak i njihovo razbijanje, pod optužbama da su previše moćni ako ne i monopolisti. Tu su na meti pre svega Fejsbuk, Gugl i Amazon.

Fejsbuk i Gugl drže veliki deo reklamiranja na internetu a Guglov operativni sistem Android pokreće najveći deo pametnih telefona u svetu.

Gugl je takođe redovna meta napada američkog predsednika Donalda Trampa, koji tvrdi da ta kompanija guši konzervativne glasove u svojim servisima, što Gugl negira.

Prema Vol strit džurnalu, Federalna komiija za trgovinu je nedavno prihvatila da ministarstvo pravde preuzme vođenje slučaja Gugla.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side