08.01.2017 Banja Luka

Pripadnici Oružanih snaga BiH predali raport Ivaniću pa se povukli sa ceremonije

Pripadnici Oružanih snaga BiH predali raport Ivaniću pa se povukli sa ceremonije Foto: prtscr
Pripadnici Trećeg pešadijskog puka (Republike Srpske) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postrojili su se danas u Banjaluci, gde je počelo obeležavanje Dana Republike Srpske, i predali raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Nakon što su predali raport i pošto je Ivanić položio venac palim borcima Vojske RS, pripadnici Pešadijskog RS puka i Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH su se povukli sa ceremonije.

Puk je bio postrojen samo tokom dolaska Ivanića, koji prisustvuje svečanostima povodom Dana RS, 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ivanić je rekao da kao član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH, te da je to pravo iskoristio danas, na ceremoniji polaganja venaca palim borcima Vojske RS povodom Dana Republike.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je Ivanić novinarima.

Ivanić je naglasio da je on taj koji snosi odgovornost za učešće pripadnika OS BiH na svečanostima povodom Dana RS.

"Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsedavajućim Predsedništva BiH počasna jedinica 'pripada' i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati", dodao je on. 

Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da ovaj puk neće neće učestvovati u svečanom defileu, koji će se sutra održati u Banjaluci.

Ivanić je kazao da su sva osporavanja proslave Dana RS nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog Zakona o danu RS praktično provela odluku Ustvanog suda BiH.

"Svako ko je mislio na silu naterati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspeti i jedino je moguć dogovor i kompromis. Kao što srpskim zvaničnicimanisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u RS", zaključio je Ivanić.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio nesutavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. jauar, Narodna skupština RS je usvojila ovi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

Komanda NATO štaba u BIH upozorila je da bi učešće srpskih predstavnika u Oružanim snagama BiH na ceremoniji 9. januara bilo protivzakonito, pa je angažovanje srpskog puka organizovano danas.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw