08.01.2017 Banja Luka

Pripadnici Oružanih snaga BiH predali raport Ivaniću pa se povukli sa ceremonije

Pripadnici Oružanih snaga BiH predali raport Ivaniću pa se povukli sa ceremonije Foto: prtscr
Pripadnici Trećeg pešadijskog puka (Republike Srpske) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postrojili su se danas u Banjaluci, gde je počelo obeležavanje Dana Republike Srpske, i predali raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Nakon što su predali raport i pošto je Ivanić položio venac palim borcima Vojske RS, pripadnici Pešadijskog RS puka i Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH su se povukli sa ceremonije.

Puk je bio postrojen samo tokom dolaska Ivanića, koji prisustvuje svečanostima povodom Dana RS, 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ivanić je rekao da kao član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH, te da je to pravo iskoristio danas, na ceremoniji polaganja venaca palim borcima Vojske RS povodom Dana Republike.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je Ivanić novinarima.

Ivanić je naglasio da je on taj koji snosi odgovornost za učešće pripadnika OS BiH na svečanostima povodom Dana RS.

"Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsedavajućim Predsedništva BiH počasna jedinica 'pripada' i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati", dodao je on. 

Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da ovaj puk neće neće učestvovati u svečanom defileu, koji će se sutra održati u Banjaluci.

Ivanić je kazao da su sva osporavanja proslave Dana RS nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog Zakona o danu RS praktično provela odluku Ustvanog suda BiH.

"Svako ko je mislio na silu naterati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspeti i jedino je moguć dogovor i kompromis. Kao što srpskim zvaničnicimanisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u RS", zaključio je Ivanić.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio nesutavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. jauar, Narodna skupština RS je usvojila ovi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

Komanda NATO štaba u BIH upozorila je da bi učešće srpskih predstavnika u Oružanim snagama BiH na ceremoniji 9. januara bilo protivzakonito, pa je angažovanje srpskog puka organizovano danas.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • AFP: Kada Donald Tramp izmišlja napade u Švedskoj AFP: Kada Donald Tramp izmišlja napade u Švedskoj

  Američki predsednik Donald Tramp ostavio je danas Švedsku zbunjenu posle govora u kojem je pominjao izbegličku krizu, nesigurnost u svetu, ali i napad u toj skandinavskoj zemlji koji se nije ni dogodio.

 • Novi bilans: U eksploziji u Somaliji stradale 34 osobe Novi bilans: U eksploziji u Somaliji stradale 34 osobe

  Vlasti Somalije saopštile su večeras da su 34 osobe poginule u eksploziji na pijaci u zapadnom delu Mogadiša koju je posetio novi predsednik Muhamed Abdulahi Muhamed nudeći nagradu od 100.000 dolara za informaije o napadačima.

 • Velika četvorka EU razmatriće odnose sa SAD i Rusijom Velika četvorka EU razmatriće odnose sa SAD i Rusijom

  Vođi Francuske, Nemačke, Italije i španije sastaće se 6.marta u Versaju da bi razmotrili "zaoštravanje u odnosima s Rusijom Vladimira Putina i Amerikom Donalda Trampa", piše francuski list Žurnal di dimanš, naglašavajući da evropski partneri još nisu u stanju da sagledaju kakva će biti Trampova politika prema Evropi.

 • Parlament RS u utorak o reviziji presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije Parlament RS u utorak o reviziji presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije

  Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi u utorak da raspravlja o odluci bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbe BiH protiv Srbije, ali i o položaju Republike Srpske u BiH.

 • Tužilac: Određeni ruski državni organi umešani u pokušaj terorizma Tužilac: Određeni ruski državni organi umešani u pokušaj terorizma

  Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je večeras da su određene državne strukture Rusije umešane u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, s ciljem da spreče njen ulazak u NATO. Katnić je u intervjuu podgoričkom radiju Antena M kazao da Tužilaštvo ima dokaze za sumnje o umešanosti pojedinih ruskih "državnih organa na određenom nivou", te da je na Rusiji da ispita o kojim se strukturama radi i da pokrene krivicni postupak za ovakva nedela.

 • U BIH razmena optužbi zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije U BIH razmena optužbi zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije

  Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je danas da je Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu dostavio pismo u kojem je naveo da osoba koja eventualno podnese zahtev za reviziju oslobađajuće presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije, nema za to legitimitet institucija BiH.

 • Renci podneo ostavku sa funkcije lidera stranke u Italiji Renci podneo ostavku sa funkcije lidera stranke u Italiji

  Bivši italijanski premijer Mateo Renci podneo je danas ostavku na funkciju lidera Demokratske stranke u nadi da će biti ponovo izabran na tu dužnost, preneli su mediji u Italijj

 • Netanjahu: Novi dan u odnosima sa SAD je dobar dan Netanjahu: Novi dan u odnosima sa SAD je dobar dan

  Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se dogovorio sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o osnivanju tima koji će preispitati izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

 • U Gruziji protest za nezavisnost opozicione televizije U Gruziji protest za nezavisnost opozicione televizije

  Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Tbilisiju optužujući vladu da želi da preuzme kontrolu nad popularnom opozicionom televizijom, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Preporuke prijatelja
Sajam turizma
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side