01.10.2016 Varšava

Pretnja zabrane abortusa i kontracepcije isterala Poljakinje na ulice

Pretnja zabrane abortusa i kontracepcije isterala Poljakinje na ulice Foto: Pixabay
Pretnja da će poljski parlament usvojiti predlog katoličkih građanskih inicijativa za potpunu zabranu abortusa, čak i kada trudnoća znači sigurnu smrt majke i nova peticija o zabrani kontracepcije isterale su danas Poljakinje pred Sejm parlamenta u Varšavi na protest "Vrag je odneo šalu, moje telo moja stvar".

"Zaustavimo fanatike", skandiraju pred Sejmom Poljakinje ali i muškarci koji su došli da ih podrže, odeveni u crno, kao simbol tzv. crnog protesta na internetu sa transparentima i porukama "Žena nije inkubator", "Mrtva žena ne rađa", "Hoćemo lekare a ne policajce", "Moja materica nije vaš broš".

Demonstracije su generalna proba za Opštepoljski štrajk žena u ponedeljak 3. oktobra kada Poljakinje, kao svojevremeno 1975. godine žene na Islandu, nameravaju da uzmu slobodan dan i da sve domaće poslove i brigu o deci prepuste muškarcima.

Poljakinje planiraju da pokažu da se ne slažu da im poslanici vladajuće stranke Pravo i Pravda i Poljska katolička crkva oduzmu ionako drastično okrnjeno pravo na veštački prekid trudnoće.

Prema kompromisnom rešenju iz 1993. godine, abortus je u Poljskoj zabranjen uz samo tri izuzetka - kada su ugroženi zdravlje i život trudnice, kada je plod nepovratno teško oštećen ili kada je trudnoća plod krivičnog dela kao što je silovanje ili incest.

Sejm poljskog parlamenta prošle sedmice pustio je u čitanje u odborima i dao šansu da bude usvojen radikalni predlog inicijative Stop abortusu uz peticiju sa 450.000 potpisa da se abortus bez izuzetka zabrani uz pretnju do pet godina zatvora, a odbio je predlog građanske inicijative Spasavajmo žene sa 250.000 potpisa da veštački prekid trudnoće bude dozvoljen do 12 nedelje trudnoće.

Predlog potpune zabrane, kao i najnovija peticija za zabranu kontracepcije koju je prihvatio Sejm suviše je radikalan čak i za Poljsku katoličku crkvu. Biskupi su saopštili ove sedmice da su odlučno protiv toga da se žene kažnjavaju zatvorom za pobačaj.

"Poljakinje moraju da imaju pravo na pristup legalnim abortusima. Predlažu nam varvarstvo, mračnjaštvo, srednji vek i taliban. Ne dajmo se fanaticima", kazala je pred Sejmom Barbara Novacka iz inicijative Spasavajmo žene.

Većina Poljakinja podržava crni protest i crni štrajk 3. oktobra, prema anketi agencija IPSOS koju je objavila Gazeta vibroča, 55 odsto Poljakinja i 44 odsto muškaraca, dok je protiv borbe demonstracijama za ženska prava svega 14 odsto anketiranih.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side