13.07.2018 Beograd

Preminuo Torvald Stoltenberg

Preminuo Torvald Stoltenberg Foto: printscr
Norveški diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Torvald Stoltenberg preminuo je u 87. godini, javljaju norveški mediji.

Tokom krize u bivšoj Jugoslaviji, bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Torvald Stoltenberg je rođen 8. jula 1931. godine u Oslu, a u nekoliko navrata bio je ministar spoljnih poslova i odbrane te države, prenosi RTS.

Takođe, obavljao je funkciju visokog komesara za izbeglice UN, dok je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN. 

Diplomatsku karijeru počeo je u San Francisku 1958. godine, a već naredne godine premešten je u ambasadu Norveške u Beogradu, gde je u dva navrata proveo ukupno sedam godina. 

Pre tri godine proglašen je za počasnog građanina Beograda. Imao je dve ćerke – Kamilu i Ninu i sina Jensa, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara NATO-a.

 

Vučić izjavio saučešće porodici Stoltenberg: Torvald Stoltenberg bio je veliki čovek i humanista

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras pismo saučešća generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i njegovoj porodici povodom smrti Torvalda Stoltenberga.Vučić je u telegramu naveo da ga je vest "duboko potresla", a Torvalda Stoltenberga nazvao velikim čovekom i humanistom. Predsednik je naveo i da je Stoltenberg kao prijatelj Srbije nebrojeno puta pokazao da je zaslužio povelju počasnog građanina Beograda "u kojem je ostavio neizbrisiv trag".

"Bez obzira na položaj koji je imao, uvek je bio posvećen principima demokratije i pravičnosti, koji su ga neumorno vodili ka ciljevima koje je sebi postavio. Jedini predsednik norveškog Crvenog krsta u tri navrata, što predstavlja veliko priznanje za njegov u svetu poznat humanitarni rad, nedostajaće mnogima čiji su životi poprimili dugačiji i bolji tok zahvaljujući njegovim naporima", navodi se u pismu predsednika Vučića.

Vučić je naveo i da će u "najlepšem sećanju" čuvati razgovor koji je sa Stoltenbergom vodio u "prijatnoj atmosferi njegovog doma u Oslu", ne samo kao političar, "nego i kao čovek koji je uvek spreman da sluša i nauči nešto novo od mudrog i iskusnog učitelja".

U nekoliko navrata bio je ministar spoljnih poslova i odbrane te države, a tokom rata u Bosni i Hercegovini obavljao je funkciju izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Pre tri godine proglašen je za počasnog građanina Beograda.

Diplomatsku karijeru počeo je u San Francisku 1958. godine, a potom je premešten u ambasadu Norveške u Beogradu.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side