Preminuo omanski sultan, ministar kulture naslednik
11.01.2020 Muskat

Preminuo omanski sultan, ministar kulture naslednik

Preminuo omanski sultan, ministar kulture naslednik Foto: Beta / AP
Omanski sultan Kabus bin Said preminuo je jutros u 80. godini.

Najdugovečniji zalivski monarh, koji je na vlast došao dvorskim udarom 1970. godine, bio je poznat po diplomatskom balansiranju u Persijskom zalivu i često je bio posrednik u razgovorima SAD i Irana.

Na ulicama se skupilo mnoštvo građana da bi ispratili telo pokojnog sultana.

Saopšteno je da će tron naslediti Hajtam bin Tarik al-Said, ministar za kulturu.

 

Novi vladar Omana obećao da sledi mirovnu politiku sultana Kabusa

Novi vođa Omana sultan Hajtam bin Tarik al-Said obećao je danas da će nastaviti spoljnopolitički pristup svog prethodnika sultana Kabusa bin Saida, koji je vodio tu arapsku zemlju kroz uzburkane vode Persijskog zaliva balansirajući bliske odnose sa SAD i Iranom.

Novi vladar koji je bio ministar kulture Omana govorio je pošto je imenovan za naslednika sultana Kabusa bin Saida koji je preminuo ;jutros u 80. godini. Kabus, najdugovečniji zalivski monarh, koji je na vlast došao dvorskim udarom 1970. godine, bio je poznat po diplomatskom balansiranju u Persijskom zalivu i često je bio posrednik u razgovorima SAD i Irana.

Poruka novog sultana Hajtama sunarodnicima i svetu je jasna: Oman će nastaviti putem koji je postavio Kabus kao neko mirovni posredinik.

                                                                                                            Foto: Beta / AP

"Sledićemo istu liniju kao pokojni sultan, i principe koje je utvrdio za spoljnu politiku naše zemlje, mirnog suživota među nacijama i ljudima i dobrosusedsko ponašanje nemešanja u poslove drugih", rekao je Hajtam u prvim izjavama kada je postao sultan.

Porodica Al Said vlada Omanom od 18. veka i nekad je vladala i Zanzibarom kod obale Tanzanije.

U skladu sa islamskom tradicijom sultan Kabus sahranjen je pre pada mraka, a ime njegovog naslednika objavljeno danas popodne.

Brzina kojom je naslednik imenovan ukazuje da porodica Al Said želi da pokaže osećanje jedinstva, kontinuiteta i stabilnosti u vreme kada vladaju visoke tenzije u Persijskom zalivu posebno između SAD i Irana poslednjih dana Kabusovog života.

Saudijska Arabija opisala je Kabusa kao čoveka koji je modernizovao Oman. Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su ga opisali kao "mudrog vođu". Ujedinjeni Arapski Emirati koji su sa njim imali napete odnose u prošlosti objavili su tri dana žalosti.

U zajedničkom saopštenju visoki zvaničnici EU izrazili su danas saučešće porodici, narodu i vladi Omana zbog smrti sultana Kabusa bin Saida."Njegova vizija je rukovodila spoljnom politikom koja je postavila Oman među najbliskijim partnerima EU, u regionu zahvaćenom konfliktima i tenzijama, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, i visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Kako se navodi EU će nastaviti da radi na učvršćivanju snažnog i trajnog partnerstva sa Omanom i njegovim narodom.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je Kabus bio "izuzetno mudar i poštovan vođa koji će svima jako nedostajati".

U SAD-u bivši predsednik Džordž Buš izdao je saopštenje u kome je naveo da je Kabus bio stabilna snaga na Bliskom istoku i jak američki saveznik.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side