15.01.2018 Nju Delhi

Premijeri Indije i Izraela proglasili novu eru saradnje

Premijeri Indije i Izraela proglasili novu eru saradnje Foto: Beta/AP
Indija i Izrael su proglasili novu eru u odnosima pošto su danas potpisali ključne sporazume o saradnji u odbrani, poljoprivredi i avijaciji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji se u Nju Delhiji sastao sa svojim indijskim kolegom Naredrom Modijem, izrazio je želju da kompanije vojne industrije Izraela investiraju u Indiju.

Netanjahu je u nedelju doputovao u Nju Delhi u šestodnevnu posetu sa 130 privrednika.

Modi je prošle godine bio u poseti Izraelu kao prvi premijer Indije koji je posetio tu državu.

Dve zemlje su potpisale dogovore o saradnji u "sajber-odbrani", bezbednosti i nauci.

Modi je rekao da želi da se unapredi partnerstvo sa Izraelom, a Netanjahu da postoji veliki potencijal da sarađuju na poboljšanju života svojih građana, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Dvojica lidera nisu komentarisla nesporazume, a Netanjahu je nastojao da umanji značaj odluke Indije da glasa za rezoluciju UN kojom se izražava protivljenje novom stavu SAD da je Jerusalim glavni grad Izraela.

"Ne mislim da jedan glas utiče na opšti trend i to možete videti po mnogim drugim glasovima koje ovde imamo. Prirodno ja sam razočaran, ali mislim da je ova poseta dokaz činjenice da naši odnosi napreduju", rekao je Netanjahu za indijski veb-sajt Tudej.

Nije međutim pomenuta odluka Indije da poništi sporazum o kupovini izraelskih protivtenkovkih raketa za 500 miliona dolara.

Indija i Izrael ove godine obeležavaju četvrt veka diplomatskih odnosa. Za vreme Hladnog rata Indija nije imala otvorene odnose Izraelom i držala je stranu Palestincima, ali su dve zemlje u poslednjih četvrt veka razvile bliskost, navodi AP.

Tumači se da izjave Netanjahua i Modija imaju za cilj da pokažu kako partnerstvo jača i da je saradnja u odbrani u fokusu. Indija je sada najveće tržište za izraelsko oružje. Godišnji izvoz dostiže milijardu dolara, navodi agencija Frans pres.

Bilateralna trgovina je sa 200 miliona, koliko je bila 1992. godine, porasla na 4,16 milijardi, dok trgovina Izraela s najvećim partnerima - SAD i EU, godišnje dostiže 40 milijardi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side