05.06.2018 Rim

Premijer Italije: Evropska imigraciona politika je neuspešna

Premijer Italije: Evropska imigraciona politika je neuspešna Foto: Beta, AP
Novi italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da evropska imigraciona politika "neuspešna" i zatražio nove pregovore o imigraciji u EU.


Predstavljajući agendu svoje populističke "vlade za promene" uoči glasanja u Parlamentu o poverenju, Konte je upozorio da Vlada Italije planira da ponovo pregovara o fiskalnoj politici sa EU, mada je uveravao partnere da se o napuštanju evra "neće razgovarati".

"Napuštanje evra nikada nije bilo tema za razgovor. To nije za diskusiju", rekao je Konte obraćajući se senatorima.

Konte je potvrdio i da koalicija antisistemskog Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige predstavlja radikalnu promenu u odnosu na italijanski status kvo.

"Ako je 'populizam' stanovište lidera da saslušaju narod... i ako 'antisistemsko' znači uvođenje novog sistema kojim se uklanjaju stare privilegije vlasti, onda ova vlada zaslužuje oba epiteta", rekao je premijer Italije.

Konte je prekinut tridesetak puta tokom 75-minutnog govora u Senatu Italije uoči glasanja o poverenju. On će takođe govoriti u Predstavničkom domu parlamenta.

Povodom ocene da je retorika Lige ksenofobna, Konte je istakao da Italija "nije rasistička", dodavši ipak da ostatak EU treba da podeli teret prihvatanja izbeglica i pregovore sa zemljama porekla migranata, a traži i pomoć za vraćanje onih koji nemaju pravo na azil.

"Svima je jasno da je način upravljanja prilivima migranata bio neuspešan", rekao je Konte.

Italijanski premijer je rekao i da je Italija "potvrđena" članica NATO-a i da postoji "tradicionalno privilegovano" partnerstvo sa SAD.

Konte je međutim zatražio ukidanje sankcija koje je EU uvela Rusiji, ukazavši na stratešku međunarodnu ulogu Rusije, ali i na rizik da bi sankcije mogle da unište rusko građansko društvo.

"Mi se zalažemo da reviziju sistema sankcija. Mi smo pristalice otvaranja ka Rusiji koja je prethodnih godina ojačala svoju međunarodnu ulogu u raznim geopolitičkim krizama ", rekao je Konte.

Govoreći o ekonomiji, Konte je istakao da Italija namerava da smanji javni dug, ali da to želi da učini putem rasta, a ne uz pomoć mera štednje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side