20.10.2017 | 13:02h ► 14:46h Brisel

Premijer Irske: Nema dovoljno napretka u pregovorima oko Bregzita

Premijer Irske: Nema dovoljno napretka u pregovorima oko Bregzita Foto: pixabay
Premijer Irske Leo Varadkar pohvalio je danas konstruktivan stav britanske premijerke Tereze Mej o Bregzitu i ocenio da predstoji "dugačak put" do sledeće faze pregovora Londona i Brisela.

Varadkar je rekao da ceni "veoma pozitivan" ton kojim se premijerka Tereza Mej obratila zvaničnicima EU na samitu u Briselu, posebno oko pitanja granice između Irske i britanske pokrajine Severne Irske, jednog od centralnih pitanja u pregovorima za izlazak Velike Britanije iz EU.

On je, međuti, ocenio da, uprkos konstruktivnom stavu britanske premijerke, u pregovorima oko Bregzita još nije postignut dovoljan napredak.

Britanska premijerka je rekla juče na Samitu EU u Briselu da je neophodno hitno ostvariti napredak u blokiranim pregovorima o izlasku Britanije iz Unije. Evropski lideri rekli su britanskoj premijerki da svoja obećanja data za napredak pregovora o Bregzitu uskladi s konkretnim predlozima ako zaista namerava da do decembra započne razgovore o predstojećem trgovinskom sporazumu.

Tereza Mej se danas sastala s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i drugim evropskim zvaničnicima, a potom će napustiti Samit EU, na kome će lideri preostalih 27 zemalja članica Unije razgovarati o budućim planovima.

 

Mej i Tusk: Smanjene razlike u pregovorima o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i britanska premijerka Tereza Mej složili su se danas u Briselu da se smanjuju razlike u pregovorima o Bregzitu, ali da je potreban napredak kako bi se prešlo na razgovore o trgovini i budućim odnosima Londona i Brisela.

Tusk je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu posle Samita EU u Briselu da razlike između Velike Britanije i EU u pregovorima o Bregzitu nisu tako velike kao što neki govore. On je kazao da su tvrdnje o zastoju u razgovorima EU i Velike Britanije "preterane", navodi agencija AP.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je postignut napredak u pregovorima oko prava građana EU posle Bregzita, ali da ima još posla na rešavanju statusa granice Irske i Severne Irske i iznosa koji će njena zemlja morati da plati za izlazak iz Unije.

Ona je izrazila optimizam da se pitanje trgovine i budućih odnosa Londona i Brisela ipak može naći za stolom na pregovorima u decembru.

"Ambiciozna sam i pozitivna za britansku budućnost i ove pregovore, ali znam da još ima posla. Moramo da radimo zajedno da postignemo ishod iza koga možemo da stanemo i koji će funkcionisati za sve naše građane", rekla je Tereza Mej.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nadu na kraju Samita EU da će pregovori Brisela i Londona preći u sledeću fazu i da će se u decembru pregovorati o pitanju trgovine, dodajući da to zavisi od Velike Britanije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU nisu došli do "pola puta". On je naveo da je zajednička rezolucija EU i Velike Britanije daleko, kao i da nije postignut dovoljan napredak u pregovorima da bi se otvorilo pitanje trgovine.

Evropski zvaničnici ocenili su u Briselu da je smanjena razlika između EU i Velike Britanije o pravima građana EU posle Bregzita, kao i da je postignut napredak u razgovorima o statusu granice Irske i Severne Irske.

Razlike postoje oko pitanja koliko Londom mora da plati EU za "razlaz", odnosno kako bi se namirile ranije preuzete finansijske obaveze.

EU tvrdi da će o budućim odnosima i trgovini s Velikom Britanijom razgovarati tek kada bude načinjen "dovoljan napredak" u pregovorima o pravima evropskih građana posle Bregzita, granice između Irske i Severne Irske i finansijskim detaljima, odnosno finansijskim obavezama Velike Britanije prema EU.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side