08.02.2019 Belfast

Premijer: Irska otvorena za razgovor o Bregzitu, ali ne i za nove pregovore

Premijer: Irska otvorena za razgovor o Bregzitu, ali ne i za nove pregovore Foto: Beta/AP/Liam McBurney/PA
Irski premijer Leo Varadkar izjavio je danas u Belfastu da je otvoren za razgovore kako bi opstao sporazum Londona i Brisela o Bregzitu ali je isključio mogućnost ponovnih pregovora koji bi doveli do izmena postojećeg dogovora.

 

Varadkar je to rekao tokom posete britanskoj pokrajini Severnoj Irskoj gde se sastao sa lokalnim zvaničnicima pre radne večere u Dablinu s britanskom premijerkom Terezom Mej.

"Svi želimo da izbegnemo odsustvo dogovora. Svi želimo da izbegnemo tvrdu granicu (između Irske i Severne Irske) i svi želimo da održimo uske političke i ekonomske odnose sa Velikom Britanijom, bez obzira na sve", rekao je Varadkar novinarima u Belfastu.

Premijerka Mej pokušava da dobije ustupke od EU o tom delu sporazuma, mada su evropski zvaničnici nekoliko puta stavili do znanja da odbijaju ponovne pregovore, ali su otvorene za razgovore.

Britanski parlament je prošlog meseca odbacio sporazum, pre svega zbog neslaganja s odredbom kojom se osigurava otvorena granica između britanske Severne Irske i Irske, članice EU.

Velika Britanija zvanično istupa iz članstva u EU 29. marta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side