Prekid američkog finansiranja SZO najviše će pogoditi najsiromašnije
20.05.2020 Beograd

Prekid američkog finansiranja SZO najviše će pogoditi najsiromašnije

Prekid američkog finansiranja SZO najviše će pogoditi najsiromašnije Foto: AP/Silvia Izquierdo
Direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Mišel Rajan rekao je da bi prekid američkog finansiranja SZO imao "velike posledice u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga najugroženijim ljudima u svetu".


Rajan je odgovarao na pitanja novinara o pismu koje je poslao američki predsednik Donald Tramp, preteći da će Sjedinjene Države, najveći donator, prekinuti finansiranje SZO ukoliko se ona ne obaveže na značajne promene narednih 30 dana.

Komentari su usledili na dan kada je SZO prijavljeno ukupno 106.000 novozaraženih za poslednja 24 sata, najviše u jednom danu od kada je počela pandemija.

Rajan je rekao da od ukupnog iznosa koji Sjedinjene države izdvajaju za SZO veliki deo od čak "100 miliona dolara godišnje ide programu za vanredne situacije" koji posebno pomaže krhke zdravstvene sisteme siromašnih zemalja.

On je izrazio zabrinutost zbog smanjenja finansiranja i rekao da će, ako bude potrebno, agencija morati da sarađuje sa drugim partnerima kako bi obezbedili neophodan novac.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side