22.09.2017 Madrid

Predvodnik pokreta za nezavisnost Katalonije nepoznat do pre godinu dana

Predvodnik pokreta za nezavisnost Katalonije nepoznat do pre godinu dana Foto: Beta/ AP
Tenzije u Španiji sve su veće pred referendum o nezavisnosti Katalonije, najavljen za 1. oktobar, a na čelu pokreta za secesiju tog autonomnog španskog regiona nalazi se čovek koji je do pre godinu dana bio nepoznat većini Španaca.

Predvodnik pokreta, predsednik Katalonije Karles Pućdemon (54), bivši novinar, dugo je povezan s pokretom za nezavisnost Katalonije, za razliku od mnogih članova njegove konzervativne Katalonske evropske demokratske partije, koji su tek pre oko pet godina postali pristalice secesije.

Rođen je u gradu Ameru, uporištu pristalica katalonske nezavisnosti, a na funkciju koju obavlja nije izabran na izborima, već je na čelo Katalonije došao gotovo slučajno.

Prethodni katalonski predsednik Artur Mas morao je da izabere svog naslednika u očajničkom pokušaju da zadrži na vlasti pristalice nezavisnosti Katalonije, za šta mu je bila potrebna podrška krajnje leve stranke CUP.

Masova koalicija "Zajedno za DA" i antikapitalistička stranka CUP zajedno su imale tesnu većinu u katalonskom parlamentu posle izbora 2015. godine. Tada je CUP, da bi podržao Masovu koaliciju, tražio njegovo povlačenje pošto je Mas povezivan s korupcijskim skandalima. U poslednjem trenutku rešenje je nađeno u Pućdemonu, prihvatljivom partiji CUP zahvaljujući svojoj dugoj pripadnosti secesionističkom pokretu.

Iako su ga mnogi u početku smatrali Masovom lutkom i predviđali mu kratak mandat, Pućdemon je do danas uspeo da održi na okupu šarenu koaliciju konzervativaca i radikalnih levičara i postane najpoznatiji zagovornik nezavisnosti.

"Blagostanje Katalonije moguće je jedino izvan Španije", izjavio je Pućdemon prošle godine za Asošiejted pres.

Uvek nasmejan, amaterski rok gitarista, posvećen projektu nezavisnosti i spreman da zbog uverenja ide u zatvor, nije do sada uspeo da stekne saveznike izvan Katalonije, među državama ili međunarodnim organizacijama.

Iako tvrdi da je otvoren za dijalog s centralnom vladom u Madridu, insistira da se o referendumu o nezavisnosti ne može pregovarati, čime de fakto zatvara vrata za razgovore sa španskom Vladom i njenim premijerom Marijanom Rahojom.

Kritičari optužuju Pućdemona i njegovu vladu da nema poštovanja za parlamentarnu debatu ili stavove opozicije. Ovog meseca je za manje od 48 sati, uz minimalnu debatu, izdejstvovao usvajanje dva ključna zakona, jedan o sazivanju referenduma, drugi o smernicama za prelazni period ka nezavisnosti Katalonije.

Španske stranke su više puta označile njegovu vladu kao autoritarnu.

Političke tenzije u Španiji sve su veće kako se približava 1. oktobar za kada je najavljen referendum o nezavisnosti Katalonije. Ustavni sud Španije suspendovao je održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtev centralne vlade.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos gotovo svakodnevnim upozoravajućim porukama vlade u Madridu i njenim akcijama protiv katalonskih zvaničnika.

Španska policija uhapsila je ove nedelje 12 zvaničnika katalonske Vlade i zaplenila 10 miliona glasačkih listića, a Ministarstvo finansija Španije uvelo je nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, danima traju protesti zbog nastojanja Madrida da spreči održavanje referenduma 1. oktobra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side