Predstavnik EP za Bregzit: Džonsonovi predlozi ne daju dovoljne garancije Irskoj
02.10.2019 Brisel

Predstavnik EP za Bregzit: Džonsonovi predlozi ne daju dovoljne garancije Irskoj

Predstavnik EP za Bregzit: Džonsonovi predlozi ne daju dovoljne garancije Irskoj Foto: Beta, AP
Predstavnik Evropskog parlamenta (EP) u pregovorima o Bregzitu Gi Verhofštat izjavio je da novi predlozi britanske vlade za sporazum o razlazu s EU ne daju Irskoj dovoljne garancije.

EP mora da usvoji bilo koji sporazum o Bregzitu, a poslanici koji su članovi Grupe za upravljanje Bregzitom večeras su, zajedno s glavnim pregovaračem Unije za Bregzit Mišelom Barnijeom, procenjivali predloge koje je britanska vlada ranije danas predala Evropskoj komisiji.

Verhofštat je potom izjavio da "prva procena gotovo svakog člana Grupe za upravljanje Bregzitom nije bila pozitivna".

On je kazao da će ta Grupa sutra izneti primedbe na nove predloge britanskog premijera Borisa Džonsona, usmerene na zadržavanje otvorene granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske, ključne prepreke za sporazum dve strane.

Velika Britanija je predložila da se zadržavanje otvorene granice obezbedi tako što će Severna Irska ostati blisko povezana sa pravilima EU za trgovinu dobrima, moguće za duži period.

Za razliku od Verhofštata, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker večeras je pozdravio "odlučnost" Džonsona da nastavi pregovore s EU i najavio da će u narednim danima uslediti pregovori o novom predlogu britanskog premijera, dok je glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije naveo da Džonsonovi predlozi predstavljaju napredak koji konačno otvara vrata pregovorima uoči samita lidera EU za dve nedelje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side