Predsedsednik Češke protiv kritikovanja drugih zbog ljudskih prava
28.08.2019 Prag

Predsedsednik Češke protiv kritikovanja drugih zbog ljudskih prava

Predsedsednik Češke protiv kritikovanja drugih zbog ljudskih prava Foto: Beta / AP
Predsednik Češke Miloš Zeman je danas izjavio u Pragu da "brbljanje o ljudskim pravima" s liderima država koji ih gaze ili "patetične spoljnopolitičke deklaracije" češke diplomatije ne donose ništa produktivno, već samo nanose ekonomsku štetu Češkoj.

"Zaista ne volim to brbljanje kada grdim neke zemlje da krše ljudska prava. Oni se ili zabavljeni nasmeju, ili se namršte i nanesu nam nepotrebnu štetu, recimo u turizmu. Brbljanje o ljudskim pravima nije produktivno. To što nam je potrebno jeste konkretna ljudsko pravna pomoć", kazao je Zeman na redovnom godišnjem sastanku s češkim ambasadorima.

Kao primer "korisne pomoći" Zeman je naveo svoj pokušaj da kod separatističkih lidera na istoku Ukrajine posreduje da oslobode ukrajinskog teologa Igora Kozlovskog. Dok su lideri separatista, kako je rekao češki predsednik, "drsko ignorisali" njegovo pismo, kada je Zeman zatražio pomoć predsednika Rusije Vladimira Putina, Kozlovski je uskoro pušten, što se dogodilo krajem 2017. godine.

Zeman je danas pozvao ambasadore da se angažuju u ekonomskoj diplomatiji jer izvozno orijentisana češka privreda mora da nastoji da se nametne na stranim tržišitima i da privlači strana ulaganja u Češku.

"To je težak posao, kao bušenje tvrdih ploča. Ta ploča jednostavno neće popustiti u prvom pokušaju, to je mravlji, sitan, strpljiv rad. Pored toga postoje razne patetične deklaracije naše spoljne politike koje nikakav ekonomski ili drugi efekat nemaju", kazao je Zeman.

Predsednik je ponovo odbacio povremene primedbe da je ruski ili kineski agent jer ima srdačne odnose s liderima Kine i Rusije i česte državne posete na istoku.

"Zbog nastojanja da ugovorimo poslove s Kinom i Rusijom, označavaju me za rusko-kineskog agenta. U tom slučaju bi, međutim, svi svetski političari bili rusko-kineski agenti", ocenio je Zeman.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side