07.12.2017 | 11:34h ► 13:35h Atina

Poseta Erdogana Grčkoj počela napeto, javnim neslaganjem

Poseta Erdogana Grčkoj počela napeto, javnim neslaganjem Foto: Beta/AP
Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u važnu dvodnevnu posetu Grčkoj, prvu nekog predsednika Turske za šest i po decenija, zvanično u cilju otopljavanja hladnih odnosa, ali je atmosfera napeta zbog njegove najave o čemu bi razgovarao.

Erdogan je rekao da treba "dopuniti" i "osvežiti" međunarodni mirovni Sporazum iz Lozane iz 1923. godine kojim je posle Prvog svetskog rata utvrđena granica Grčke i Turske i kojim su rešena druga važna pitanja.

Erdoganov prvi sastanak tokom posete Grčkoj, s njenim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, koji je prenosila televizija, pokazao je napetost među njima.

Erdogan je tvrdio da treba "osavremeniti" Sporazum iz Lozane i pokrenuo pitanje muslimanske manjine u severnoj Grčkoj, koju namerava da sutra poseti.

Taj sporazum je utvrdio i pravni status muslimanske manjine koju Grčka priznaje smao kao versku, dok je Turska smatra nacionalnom turskom manjinom.

Pavlopulos je međutim odgovorio da Sporazum iz Lozane "ne treba ni revidirati, niti dopunjavati".

Predstavnik Vlade Grčke Dimitris Canakopulos je ocenio u saopštenju da izjava Erdogana "izaziva duboku zabrinutost i ozbiljna pitanja" i poručio da "Vlada i njen predsednik žele da ta poseta bude osnova izgradnje mostova, a ne podizanja zidova".

Poštovanje Sporazuma iz Lozane je "isključiva osnova o kojoj se ne može pregovarati, za poštenu saradnju koju dve zemlje mogu izgraditi", ukazao je Canakopulos. "Izjave o njegovoj reviziji ne doprinose atmosferi koju pokušavamo da izgradimo u našim odnosima, i u regionu", naglasio je.

Erdogan je prethodno dvaput posetio Grčku, ali kao premijer, 2004. i 2010. godine.

Erdogan će se danas sastati i s premijerom Aleksisom Ciprasom, a razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom.

Teme razgovora su i izbeglička kriza i regionalna pitanja.

Jedan od problema u odnosima Atine i Ankare o kojima će se razgovarati danas, kako je pred posetu Erdogan najavio, jeste slučaj osam turskih oficira i vojnika koji su posle lanjskog pokušaja puča prebegli u Grčku. Atina je odbila zahtev Ankare za njihovo izručenje, uz obrazloženje da im se u Turskoj neće suditi pošteno.

To je razgnevilo Erdogana koji je uoči posete, u sredu rekao da je pravosuđe Turske "najbolje u Evropi" i da je Grčka trebalo da odmah vrati turske oficire i vojnike, a ne da se u to meša grčki sud razmatrajući njihove slučajeve.

"Ako to prepustite pravosuđu, neće biti rezultata", rekao je Erdogfan u intervjuu grčkoj RTV stanici SKAI veče uoči posete.

Agencija AP primećuje da je među zemljama EU, pored Grčke, samo još Poljska pozvala Erdogana u posetu posle pokušaja puča u Turskoj polovinom 2016. i širokih, masovnih i nasilnih mera Erdoganove vlasti preduzetih potom.

Istorijska napetost u odnosima Grčke i Turske koje su u samo poslednjih 40 godina triput bile na ivici rata, plod je neprekidnog teritorijalnog spora na Egejskom moru, položaja muslimanske manjine u Grčkoj i pola veka turske okupacije severa Kipra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side