Predsednik Si branio ambicije Kine u govoru u UN
22.09.2020 Ujedinjene nacije

Predsednik Si branio ambicije Kine u govoru u UN

Predsednik Si branio ambicije Kine u govoru u UN Foto: Beta / AP
Predsednik Si Đinping je danas u govoru u UN čvrsto branio ambicije Kine i upozorio da odgovor na pandemiju koronavirusa može ugroziti civilizaciju.

Na današnjem početku godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koje je prvi put virtuelno, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Si je rekao da svetsko jedinstvo jedini način da se prevaziđe kriza koronavirusa.

U prethodno emitovanom takođe snimljenom govoru njegov američki kolega Donald Tramp je zatražio da UN pozovu Kinu na odgovornost zbog nastanka pandemije.

Svet treba da se suprotstavi "politizaciji i stigmatizaciji" pitanja Kovida-19, rekao je kineski predsednik Si, pozivajući vođe sveta da prihvate "koncept velike porodice i da izbegnu da upadnu u zamku šoka civilizacija".

SAD i Kina imaju niz sporova: poreklo koronavirusa, komercijalna i tehnološka dominacija, bezbednost i kontrola nad spornim morima. 

SAD zameraju Kini njene ambicije da kontroliše Južno kinesko more i njen pokušaj da uguši demokratske pokrete u Hongkongu i Tajvanu.

Međutim, šef kineske države dao je uveravanja svetskim vođama da njegova zemlja nema nikav plan "hegemonije, ekspanzije ili uticajne sfere". 

"Kina nema nameru da uđe u hladni rat", rekao je on insistirajući na tome da je Peking za međunarodnih sistem, kao što je Svetska trgovinska organizacija.

"Mi insistiramo na dijalogu da bi se prevazišle razlike i na pregovorima da se reše sporovi", istakao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side