Predsednik Libana znao za eksplozivni materijal luci
07.08.2020 Bejrut

Predsednik Libana znao za eksplozivni materijal luci

Predsednik Libana znao za eksplozivni materijal luci Foto: Beta / AP
Predsednik Libana Mišel Aun znao je za zalihe eksplozivnog materijala uskladištenog u bejrutskoj luci skoro tri nedelje pre nego što je eksplodirao i naredio je da se preduzme akcija tada, iako on, kako je rekao, nema ovlašćenja nad objektom.

"Da li znate koliko se problema nagomilava?" odgovorio je Aun kada ga je novinar pitao da li je trebalo da prati šta se desilo posle naređenja.

Ta izjava je potvrda da su najviši lideri Libana i bezbednosni zvaničnici bili svesni da je 2.750 tona visoko eksplozivnog amonijum-nitrata godinama uskladišteno u luci.

Hemikalije su eksplodirale u utorak detonirane požarom, kako se veruje.

U eksploziji je ubijeno više od 150 ljudi, a povređene su na hiljade i pričinjena je šteta od više milijardi dolara.

                                                                                                           Foto: Beta / AP

Tela su i danas pronalažena u ruševinama, a istraga eksplozije se fokusira na zaposlene u bejrutskoj luci, glavnoj u Libanu, poznatoj po korupciji i zvanoj Pećina Ali Babe.

Međutim, mnogi Libanci ukazuju dana mnogo veći trulež prožima politički sistem i širi se do najvišeg rukovodstva.

Aun, koji je predsednik od 2016. godine, je rekao da su ranije vlade znale za opasnost od hemikalija otkako su konfiskovane sa zaplenjenog broda 2013.

"Materijal je bio tamo sedam godina od 2013. Bio je tamo i oni su rekli da je opasan i ja nisam odgovoran. Ja ne znam gde je stavljen. Ja čak ne znam ni nivo opasnosti", rekao je Aun na konferenciji za novinare, dodavši da su mu za zalihe rekli 20. jula i da je odmah naredio vojnim i bezbednosnim zvaničncima da "urade šta je potrebno".

Rekao je i da je tražio od Francuske satelitske snimke iz vremena eksplozije kako bi se videlo da li je tada bilo nekih aviona ili raketa jer smatra da u istrazi valja proveriti mogućnost da li je eksplozija izazvana bombom ili nekom drugom "intervencijom spolja".

Danas, tri dana posle eksplozije najveće u istoriji te zemlje, ne zna se pouzdano šta ju je izazvalo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side